Љубешка скела није заборављена и поред „неуредних” спомен-обележја

Према календару празника и историјских догађаја од значаја за општину Алексинац, минуле суботе обележен је историјски догађај „Договор код Љубешке скеле”, датум када је 1941. године донета одлука да се формира Озренски партизански одред.

Пре 82 године, 29. јула давне 1941., на обали Јужне Мораве код Доњег Љубеша одржан је састанак водећих комуниста овог дела Србије, на коме је донета одлука да се формирају два партизанска одреда – Озренски и Топлички, што је уједно био и почетак оружаног отпора против фашистичког окупатора и његових помагача у овом крају. Састанком је руководио Станимир Вељковић Зеле, а присутни су, поред осталих, били и Јелка Радуловић, Драгомир Костић Кољка и Стојан Живковић Столе.

У знак сећања на овај важан историјски догађај делегација Одбора за обележавање празника, историјских догађаја, годишњица и јубилеја у општини Алексинац положила је у суботу цвеће на спомен-обележје Љубешка скела и спомен-бисту Драгомиру Костићу Кољки у Доњем Љубешу.

Нажалост ово спомен обележје сада је у доброј мери окружено високом травом и има се утисак да је помало запуштено имајући у виду његову вредност као објекат који нас подсећа на један период нашег друштвеног уређена. Приликом његовог отварања, старије генерације памте, у овом алексиначком моравском селу гостовале су тада најпознатије глумачке и певачке величине тог времена. Нису изостали ни спортисти па је спортска чета ЈНА, састављена од познатих фудбалера на одслужењу војног рока, из Ниша гостовала у Доњем Љубешу играјући пред препуним знатижељним гледалиштем.

У сваком случају овај спомених, не као идеолошки симбол, заслужује бољи третман. Па макар му додали још неку функцију.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + 3 =