Лена Стефановић – Супер девојчица из Алексинца

Недавно је Основна школа „Љупче Николић” објавила вест да је њихова ученица седмог разреда Лена Стефановић ове године ушла у избор од 20 супер девојчица из различитих градова Србије, које ће бити стипендиране у оквиру кампање „Подржимо супер девојчице”. Минуле суботе, 21. октобра, у Белој сали Културног центра у Крушевцу одржана је свечана додела стипендија за „Супер девојчице” на којој је присуствовала и сама Лена са менторком Сандром Ђорђевић.

Ова кампања инспирисана је Међународним даном девојчица, који се обележава 11. октобра и који је први пут обележен 2012. године од стране Уједињених нација, са идејом да се утиче на повећање свести јавности о многим проблемима и неједнакостима са којима се суочавају девојчице широм света.

Међу финалисткињама има талената за математику, карате, клавир, информатику, технику и технологију, флауту, певање, кошарку, хип-хоп. Наша суграђанка Лена Стефановић остварује фантастичне резултате из разних области попут математике, српског језика, историје, Шта знаш о саобраћају, али се пријавила за област у којој је прошле године постигла најбоље резултате – физику.

Лена планира да новцем од стипендије плати учешће на 18. Кампу физике у Сокобањи, јануара 2024. године, са жељом и надом да тамо обогати своје знање, учествује у експериментима и да физику и астрономију упозна из угла људи који су у блиском контакту са овим наукама.

− Ово је за мене ново и занимљиво искуство. Добила сам средства која ћу уложити у проширивање знања из области која ме тренутно највише занима. Већ сам пронашла другарицу, једну Теодору из Сремске Митровице, која има успеха у кошарци. Нема учења без дружења и забаве. Девојчицама које имају жељу да идуће године конкуришу за Супер девојчицу поручујем да буду своје и свесне да свака има неких својих вредности. Да имају снове и циљеве, и да верују да се они могу остварити. Вредним радом и вером у себе. На крају увек дође награда. Награда је најлепша када је у облику пријатељства, љубави и подршке – закључила је Лена.

Лени упућујемо искрене честитке, са жељом да настави да ниже нове успехе.

Фотографије: ОШ „Љупче Николић” и Фејсбук страница Алтернативни центар за девојке.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 2 =