Kuglanje alpress

Корона, порука у „ђаволском” облику?

„Пандемија корона вируса један је од ‘одговора природе’ на људско игнорисање тренутне еколошке кризе”, рекао је Папа Фрања. Он је поручио, ако је веровати медијима, да је избијање епидемије понудило могућност да се успори раст производње и потрошње и да научимо да природу схватимо и о њој размишљамо.

„Ја не знам да ли је ово освета природе, али је то сигурно одговор природе”, поручио је.

„Фудбалерима дајете милион евра месечно, а биолошким научницима 1.800 евра и сада тражите како да излечите корана вирус. Идите код Кристијана Роналда и Лионела Месија, они ће вам наћи лек.” Овако је шпанска научница прокоментарисала борбу око проналска лека за корона вирус.

„Меси и Роналдо су зарађивали новац, јер су привлачили велики број људи да платe да их гледа, толико колико ретко која фабрика на свету може да произведе новца, нарочито не за сат и по времена. Срећа коју су производили за љубитеље фудбала, што је већина човечанства, не може никаквим парама да се плати”, стао је у одбрану наш познати кошаркашки тренер Душко Вујошевић.

Десет најбогатијих људи света држи више имовине од вредности привредe 85 сиромашних држава света. У студији објављеној уочи Светског економског форума у Давосу каже се да се од економске кризе пре десет година, број милијардера у свету готово удвостручио, док се између 2017. и 2018. сваког другог дана стварао нови милијардер. Истовремено богате корпорације имају најмање порезе у последњих неколико деценија, додаје се у студији.

Само један посто Безосовог богатства истоветан je буџету за здравство Етиопије.
Према најсвежијим подацима с почетка фебруара, најбогатија особа на свету и даље је Џеф Безос, оснивач и извршни директор Амазона. Његова имовина процењује се на 123,5 милијарди долара. Други на свету по богатству је Бил Гејтс, некадашњи први човек Мајкрософта. Његова имовина вреди 112,6 милијарди долара.

Valute i corona
Илустрација: Зоран Живковић 

У првој половини марта 226 особа је изгубило статус милијардера услед економског слома изазваног корона вирусом, наводи „Форбс”. Џеф Безос је трећу годину заредом на врху списка светских богаташа. Због развода од жене његово богатство је мање за 18 милијарди долара, али су деонице његовог Амазона порасле за 15 одсто.

Овако изгледа свет у коме живимо. Да ли је он одржив и „нормалан”? Тешко. Свакоме ко се бар мало разуме у економију и светска кретања, а нарочито у живот, јасно је да овако више не може. Да се милијарде разбацују на забаву, да корпорације постају моћније од најјачих држава, да се у кризним временима више води рачуна и помажу богате банке него сиромашан човек… То су појаве које су морале да изазову потресе. Многи су очекивали масовнију појаву ратних жаришта и страдања народа.
Природа, ако сте атеиста, или Бог ако сте верник, овим „вирусом” као да нас упозоравају: „Људи, нисте тако моћни као што мислите и неће моћи више овако”. Или, ако сте присталица теорије завере: „Ево вам вируса, па видите ко је битан, а ко небитан”. Без кога се не може у оваквим временима акције његовог бизниса ће расти, а оног другог падати.

Човечанство је још увек у страху од короне. Стидљиво почиње да се разматра да ли је она природни одговор на нашу халапљивост за материјалним добрима и неуравнотежено коришћење ресурса планете или „Божја опомена” због свих оних моралних принципа који не приличе човеку као најразвијенијем бићу на земаљској кугли. Или је то можда неки трик за успешнији и профитабилнији бизнис појединих делатности које постају значајније у условима ванредног стања.

Свако, наравно, има право на своје мишљење по овом питању. Демократско је то право које у страху изгледа нестаје. А ја га користим да закључим и кажем : Ово је Божја и порука природе у „ђаволском облику”. Опаметимо се да нам однекуд не дође и сам ђаво. Онда ће бити гадно.

Илустрација са насловне: Зоран Живковић 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + two =