Komisija za planove odbila novi urbanistički plan glavne autobuske stanice

Urbanistički plan glavne autobuske stanice, po kojem bi pored nove stanične zgrade bila sagrađena i benzinska pumpa, moraće da pretrpi značajne izmene, jer lokalna Komisija za planove nije prihvatila ovaj projekat.

Prema rečima načelnika Odeljenja za privredu Dalibora Markovića, komisija je pre svega zamerila što je namena prostora u suprotnosti sa planskim dokumentom, pa se umesto stanice za javni gradski prevoz u prvi plan stavlja benzinska pumpa.

Investitor, tj. Niš ekspres dobio je rok od oko dva meseca da novi urbanistički projekat izmeni u skladu sa dobijenim sugestijama.

– Investitor je u obavezi da ispoštuje odredbe iz plana i kao pretežnu namenu zadrži autobusku stanicu, a druga namena, koja je planom predviđena kao kompatibilna, može biti benzinska stanica. Takođe, parking prostor treba zadržati u okviru postojećih površina kako bi zadovoljio planirane potrebe. Parking prostor dat ovim urbanističkim projektom ne zadovoljava predviđeni kapacitet i funkcionalno remeti odvijanje saobraćaja – objašnjava Marković i dodaje da studija opravdanosti priložena uz urbanistički plan ne daje kokretne razloge zbog kojih bi se postojeća autobuska stanica potpuno rušila, a ne samo preuredila i prilagodila novonastalim potrebama. Pored toga predlagač nije naznačio na koji način će se odvijati autobuski saobraćaj u našem gradu dok traju radovi, kao i kako će se postupati sa otpadom od rušenja, napominje naš sagovornik.

Marković navodi da je Odeljenje za privredu i urbanizam danas stavilo na uvid građanima još dva urbanistička projekta. Jedan od njih odnosi se na izgradnju školske, sportske i bazen hale u dvorištu Osnovne škole “Ljupče Nikolić”, a drugi projekat koji će javnosti biti na raspolaganju je nova zgrada Centra za socijalni rad u Aleksincu.

Javna prezentacija ovih urbanističkih projekata trajaće osam dana, a svi zainteresovani građani moći će da ih pogledaju i daju svoje mišljenje. Po završetku javnog uvida, svoj stav će izneti i opštinska Komisija za planove.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × five =