Danas se obeležava Svetski dan protiv tuberkuloze

Na Svetski dan borbe protiv tuberkuloze, koji se obeležava danas, stižu podaci da Srbija spada u red država sa niskom stopom obolevanja od ove, nekada izuzetno smrtonosne bolesti. U Aleksincu je tokom prošle godine registrovano svega pet novoobolelih osoba, duplo manje nego u 2015. godini, a poslednji slučaj zabeležen je početkom godine.

Trend opadanja broja novoobolelih u našoj zemlji primetan je tek od 2000. godine, kada je počela primena posebnih mera Svetske zdravstvne organizacije, uz podršku i aktivno učešće Crvenog krsta Srbije i Ministarstva zdravlja, ističe za naš radio doktorka Katarina Stojković Stajić. Ona dodaje da je tuberkuloza danas izlečiva bolest uz adekvatnu terapiju i režim života koji pacijent mora da primeni.

Doktorka upozorava da su prvi simptomi tuberkuloze umor, gubitak apetita i telesne težine, malaksalost, kašalj koji traje duže od tri nedelje, noćno preznojavanje i blago povišena telesna temperatura. Ono što nedvosmisleno ukazuje na to da se radi o ovoj bolesti jeste krv u ispljuvku i tada bi pacijent morao da se obrati lekaru.

conditions-genital-tuberculosis-facts-THSLečenje obično traje između šest i osam meseci. Prvi deo terapije dobija se u bolničkim uslovima, a u periodu inkubacije pacijent je izolovan da ne bi širio zarazu. Nastavak lečenja odvija se kod kuće, uz redovno uzimanje lekova i periodične kontrole. Samo u najtežim slučajevima, ili kod pacijenata koji ne ispoštuju propisanu terapiju, može doći do stvaranja rezistentnih sojeva mikrobakterija i tragičnog ishoda.

Naša sagovornica podseća da su rizične grupe stanovnici koji žive u nehigijenskim naseljima ili u kolektivnim centrima, ali i hronični bolesnici, osobe sklone alkoholu ili drogama. U današnje vreme veliki problem predstavlja i migranstska kriza i cirkulacija velikog broja ljudi na malom prostoru, kaže doktorka Stojković Stajić.

Ona poziva sve građane koji primete bilo kakve simptome bolesti da se što pre jave nadležnim službama u Opštoj bolnici u Aleksincu ili Crvenom krstu. Za pregled nisu potrebni uput i overena zdravstvena knjižica, a sve troškove lečenja pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Za Svetski dan borbe protiv tuberkuloze izabran je 24. mart, jer je na taj dan 1882. godine Robert Koh prvi put izolovao bacil tuberkuloze.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − seven =