Još nedelju dana za primedbe na Plan razvoja opštine

Nacrt Plana razvoja opštine Aleksinac za period 2021 – 2028. godine od juče je na javnom uvidu i svi zainteresovani građani i pravni subjekti mogu svoje predloge i primedbe na ovaj dokument da dostave do 10. juna ove godine.

Nacrt Plana razvoja objavljen je na zvaničnom opštinskom sajtu – www.aleksinac.org, u delu Javne rasprave. Kako stoji na sajtu lokalne samouprave, zainteresovani građani mogu svoje predloge, sugestije i komentare na Nacrt Plana, da dostave putem mejla odsekler@aleksinac.org, telefonom na 018/809 007 ili lično u kancelariji broj 20 u zgradi Opštinske uprave.

Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije jedinice lokalne samouprave u obavezi su da donesu planove razvoja za period od najmanje 7 godina. Plan razvoja predstavlja krovni dokument razvoja jedinice lokalne samouprave na osnovu kog će se odrediti i pravac razvoja naše opštine.

Pre nego što je Nacrt Plana razvoja opštine Aleksinac do 2028. godine ponuđen na javni uvid o njemu se razgovaralo na radnim grupama. Rad se odvija u četiri radne grupe i to za Unapređenje javne uprave, Razvoj infrastrukture i zaštitu životne sredine, Unapređenje društvenih delatnosti i Razvoj privrede.

Nacrt Plana na oko 180 strana sadrži opšte podatke, kao i predloge aktivnosti za brži razvoj lokalne sredine u narednih sedam godina. Nacrat Plana određen je i na osnovu činjenica saopštenih u statistici Republičkog zavoda za statistiku iz 2019. godine kada je prema procenama Opština Aleksinac imala 47.096 stanovnika ili 67 stanovnika na km2, uz prosečnu starost stanovništva iznad 45 godina, što je nešto više od proseka u Srbiji od 42,5 godine. U gradskim sredinama živelo je skoro 47 odsto stanovništva.

I stepenom razvijenosti se ne možemo pohvaliti. Prema stepenu razvijenosti jedinice lokalne samouprave u Srbiji se razvrstavaju u 5 grupa, četiri i grupa devastiranih. Opština Aleksinac svrstana je u četvrtu grupu opština po razvijenosti. Četvrtu grupu čine izrazito nedovoljno razvijene jedinice lokalne samouprave čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka, što ukazuje na lošu ekonomsku situaciju u samoj opštini. Prema visini prosečne neto zarade, sa iznosom od 43.727 dinara ,oktobar 2019, opština Aleksinac se svrstava na 118. mesto od 168 opština i gradova u Srbiji.

Ipak, u poslednjih nekoliko godina, primetni su pozitivni ekonomski trendovi u opštini Aleksinac, koji se ogledaju, pre svega, u smanjenju broja nezaposlenih i povećanju broja zaposlenih. Oni su rezultat realizovanih investicija u privredi i otvaranja novih radnih mesta. Prema obliku organizovanja, najveći broj privrednih subjekata u Aleksincu čine preduzetničke radnje koje čine 84,5 odsto od ukupnog broja privrednih subjekata. Od ukupno 217 privrednih društava na teritoriji opštine, najviše je onih manjih koji zapošljavaju 1-5 radnika.

Kada se u vidu imaju svi ovi podaci još je značajnije da Plan razvoja opštine bude što sadržajniji, ostvarljiv, pa su primedbe i predlozi dobrodošli.

2 komentara

  1. Broj nezaposlenih smanjn jer se broj stanovnika smanjio, smrtnost i migracije. Opština sad već ima ispod 46000 ljudi, a 1991. 65000 ljudi, može li to neko iz opštine da objasni????? Egzodus nezabeležen na prostorima bivše Jugoslavije ni tamo gde je bio front u Bosni i Hrvatskoj!!!!

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 × 3 =