Још недељу дана за примедбе на План развоја општине

Нацрт Плана развоја општине Алексинац за период 2021 – 2028. године од јуче је на јавном увиду и сви заинтересовани грађани и правни субјекти могу своје предлоге и примедбе на овај документ да доставе до 10. јуна ове године.

Нацрт Плана развоја објављен је на званичном општинском сајту – www.aleksinac.org, у делу Јавне расправе. Како стоји на сајту локалне самоуправе, заинтересовани грађани могу своје предлоге, сугестије и коментаре на Нацрт Плана, да доставе путем мејла odsekler@aleksinac.org, телефоном на 018/809 007 или лично у канцеларији број 20 у згради Општинске управе.

Законом о планском систему Републике Србије јединице локалне самоуправе у обавези су да донесу планове развоја за период од најмање 7 година. План развоја представља кровни документ развоја јединице локалне самоуправе на основу ког ће се одредити и правац развоја наше општине.

Пре него што је Нацрт Плана развоја општине Алексинац до 2028. године понуђен на јавни увид о њему се разговарало на радним групама. Рад се одвија у четири радне групе и то за Унапређење јавне управе, Развој инфраструктуре и заштиту животне средине, Унапређење друштвених делатности и Развој привреде.

Нацрт Плана на око 180 страна садржи опште податке, као и предлоге активности за бржи развој локалне средине у наредних седам година. Нацрат Плана одређен је и на основу чињеница саопштених у статистици Републичког завода за статистику из 2019. године када је према проценама Општина Алексинац имала 47.096 становника или 67 становника на км2, уз просечну старост становништва изнад 45 година, што је нешто више од просека у Србији од 42,5 године. У градским срединама живело је скоро 47 одсто становништва.

И степеном развијености се не можемо похвалити. Према степену развијености јединице локалне самоуправе у Србији се разврставају у 5 група, четири и група девастираних. Општина Алексинац сврстана је у четврту групу општина по развијености. Четврту групу чине изразито недовољно развијене јединице локалне самоуправе чији је степен развијености испод 60 одсто републичког просека, што указује на лошу економску ситуацију у самој општини. Према висини просечне нето зараде, са износом од 43.727 динара ,октобар 2019, општина Алексинац се сврстава на 118. место од 168 општина и градова у Србији.

Ипак, у последњих неколико година, приметни су позитивни економски трендови у општини Алексинац, који се огледају, пре свега, у смањењу броја незапослених и повећању броја запослених. Они су резултат реализованих инвестиција у привреди и отварања нових радних места. Према облику организовања, највећи број привредних субјеката у Алексинцу чине предузетничке радње које чине 84,5 одсто од укупног броја привредних субјеката. Од укупно 217 привредних друштава на територији општине, највише је оних мањих који запошљавају 1-5 радника.

Када се у виду имају сви ови подаци још је значајније да План развоја општине буде што садржајнији, остварљив, па су примедбе и предлози добродошли.

2 коментара

  1. Broj nezaposlenih smanjn jer se broj stanovnika smanjio, smrtnost i migracije. Opština sad već ima ispod 46000 ljudi, a 1991. 65000 ljudi, može li to neko iz opštine da objasni????? Egzodus nezabeležen na prostorima bivše Jugoslavije ni tamo gde je bio front u Bosni i Hrvatskoj!!!!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − two =