Још једна монографија угледала светлост дана

Промоција књиге под називом “Манастир Покрова Пресвете Богородице у Марковини код Ђуниса” у организацији алексиначке Библиотеке “Вук Караџић” уприличена је јуче.

Својеврсна монографија о овом најпосећенијем манастиру приредила је група аутора на челу са професором историје Зораном Стевановићем.

− Ово је једна књига коју сам ја са групом сарадника урадио и средио у издању Центра за културу и уметност. Она говори једном од наших најпосећенијих манастира уопште у Православној цркви, после манастира светог Василија Острошког. Манастир је подигнут на месту где је 13. јула 1898. године Милојка Јоцић, девојчица из Ђуниса имала сусрет са пресветом Богородицом која је тада изразила жељу да пренесе својим родитељима и осталим људима да се на том месту подигне манастир посвећен Покрову Пресвете Богородице, а да Милојка скине своје световне хаљине и обуче црну хаљину, што ће рећи да се замонаши. Та жеља Пресвете Богородице испуњена је доста касније, јер требало је доказато да је то заиста тако било, што се многим чудима на том месту и доказало. Када су људи поверовали кренули су са подизањем храма, али су долазили на многе потешкоће како световних тако и црквених власти − објаснио је детаљније професор Стевановић.

На крају, 1934.године подигнута је прва црква брвнара која ће бити на том месту све до краја 20. века до 1998. године када је подигнут нова мала црква и подигнута је велика црква у том периоду, 1983. године је завршена, аживописана је нешто касније, да би 2001. године тадашњи патријарх српски Павле обавио њено освешћење.

Сви који су везани за подизање манастира, за његово оснивање, за донаторе, ктиторе који су били при манастиру, монаштво, сестринство које је ту боравило и низ других ствари, све је садржано у овој књизи.

Учесници промоције поред професора историје Зорана Стевановића били су аутори ове монографије Протојереј-ставрофор Хаџи Љубиша Недељковић духовник манастира Покрова Пресвете Богородице у Ђунису, професор историје Милан Петровић, дипломирани библиотекар Александра Милошевић и уредник програма Синиша Голубовић.

Један коментар

  1. Kakva bruka ovo masovno autorstvo knjiga.
    Promovišu se direktorska deca i žene funkcionera o trošku građana Aleksinca. Sram vas bilo.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − 4 =