Sećanje na Tomu

Jelena Tomašević: Tomine pesme su evergrin naše narodne muzike

Aleksinac je i ove godine na dan rođenja Tome Zdravkovića odao počast legendarnom pevaču, boemu i neponovljivom romantiku rođenom u našem gradu. U znak sećanja na ovog poznatog Aleksinčanina, Centar za kulturu i umetnost je pre tri godine pokrenuo muzičku akademiju „Sećanje na Tomu Zdravkovićaˮ.

Ovogodišnje veče posvećeno Tomi otvorio je duet Ljubice Simonović Veličković na violini i Bojana Mladenovića na klaviru, izvođenjem Tominih pesama priređenim za violinu i klavir. U svom maniru velike hitove Tome Zdravkovića interpretirali su i „Gadfadersiˮ, ali i panonski romantičari, Petar i Zoran Alvirović sa svojom grupom „Apsolutno romantičnoˮ koji su Tomine pesme oplemenili bogatim zvukom na gitari, basu, bubnjevima i klavijaturi.

Sećanje na Tomu

Zvezda večeri svakako je bila Jelena Tomašević, koja se u pratnji grupe „Apsolutno romatničnoˮ prvi put našla pred aleksinačkom publikom. Na poziv organizatora da nastupi na ovoj muzičkoj akademiji odgovorila je rečenicom: „Biće mi veliko zadovoljstvoˮ.

‒ Večeras sam prvi put nastupala u Aleksincu. Divan je povod u čast našeg Tome Zdravkovića, tako da sam sa zadovoljstvom prihvatila poziv. Reakcija publike je bila sjajna i Aleksinčani su mi priredili prelepu dobrodošlicu ‒ rekla je Jelena Tomašević. 

Sećanje na Tomu

Jelena Tomašević je rekla i da, osim pesme „Noćas mi srce patiˮ, ranije nije imala prilike da peva Tomine pesme, i da je ovo bio veliki izazov za nju.

‒ Ovo je prvi put da pevam njegove pesme na nastupu, osim ‘Noćas mi srce pati’ koju je on napisao i snimio, koju je i Silvana Armenulić donela na svoj ženski način, nisam zaista pevala njegove pesme na nastupima. Moj prvi susret sa Tominom muzikom je preko mog tate. Moj tata sjajno peva i kada smo bili mali, moj brat i ja, terali smo ga da nam peva i često je pevao Tomine pesme, i ‘Danku’ i ‘Ej Branka, Branka’, ‘Dva smo sveta različita’ i mnoge druge njegove hitove i tako sam i naučila sve njegove pesme, sve te hitove koje danas peva i nešto mlađa ali i ona malo starija publika ‒ rekla je Jelena i zaključila da njegove pesme, koje su nastale iz duše i popuno iskreno napisane, danas predstaljaju evergrin naše narodne muzike. 

Sećanje na Tomu

Prepunu salu Doma kulture kroz Tomin život vodio je glumac Miloš Paović interpretirajući odlomke iz knjige „Toma Zdravković – 68 neispričanih pričaˮ autora Dejana Ćirića.

Više fotografija na fejsbuk stranici Radio Aleksinca 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

13 − 9 =