Sećanje na Tomu

Јелена Томашевић: Томине песме су евергрин наше народне музике

Алексинац је и ове године на дан рођења Томе Здравковића одао почаст легендарном певачу, боему и непоновљивом романтику рођеном у нашем граду. У знак сећања на овог познатог Алексинчанина, Центар за културу и уметност је пре три године покренуо музичку академију „Сећање на Тому Здравковићаˮ.

Овогодишње вече посвећено Томи отворио је дует Љубице Симоновић Величковић на виолини и Бојана Младеновића на клавиру, извођењем Томиних песама приређеним за виолину и клавир. У свом маниру велике хитове Томе Здравковића интерпретирали су и „Гадфадерсиˮ, али и панонски романтичари, Петар и Зоран Алвировић са својом групом „Апсолутно романтичноˮ који су Томине песме оплеменили богатим звуком на гитари, басу, бубњевима и клавијатури.

Sećanje na Tomu

Звезда вечери свакако је била Јелена Томашевић, која се у пратњи групе „Апсолутно роматничноˮ први пут нашла пред алексиначком публиком. На позив организатора да наступи на овој музичкој академији одговорила је реченицом: „Биће ми велико задовољствоˮ.

‒ Вечерас сам први пут наступала у Алексинцу. Диван је повод у част нашег Томе Здравковића, тако да сам са задовољством прихватила позив. Реакција публике је била сјајна и Алексинчани су ми приредили прелепу добродошлицу ‒ рекла је Јелена Томашевић. 

Sećanje na Tomu

Јелена Томашевић је рекла и да, осим песме „Ноћас ми срце патиˮ, раније није имала прилике да пева Томине песме, и да је ово био велики изазов за њу.

‒ Ово је први пут да певам његове песме на наступу, осим ‘Ноћас ми срце пати’ коју је он написао и снимио, коју је и Силвана Арменулић донела на свој женски начин, нисам заиста певала његове песме на наступима. Мој први сусрет са Томином музиком је преко мог тате. Мој тата сјајно пева и када смо били мали, мој брат и ја, терали смо га да нам пева и често је певао Томине песме, и ‘Данку’ и ‘Еј Бранка, Бранка’, ‘Два смо света различита’ и многе друге његове хитове и тако сам и научила све његове песме, све те хитове које данас пева и нешто млађа али и она мало старија публика ‒ рекла је Јелена и закључила да његове песме, које су настале из душе и попуно искрено написане, данас предстаљају евергрин наше народне музике. 

Sećanje na Tomu

Препуну салу Дома културе кроз Томин живот водио је глумац Милош Паовић интерпретирајући одломке из књиге „Тома Здравковић – 68 неиспричаних причаˮ аутора Дејана Ћирића.

Више фотографија на фејсбук страници Радио Алексинца 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight − 1 =