Извештаји за прошлу годину: Буџет стабилан, пословање јавних предузећа боље него сада

Одборници Скупштине општине Алексинац су на данашњој седници усвојили завршни рачун буџета за прошлу годину, као и извештаје о раду јавних предузећа и установа за исти период.

Тренд стабилног финансијског стања у општинској каси настављен је и у прошлој години. Усвојени завршни рачун Буџета општине Алексинац за 2021. годину је у суфициту за скоро 249 милиона динара, пошто је у општинској каси у том периоду приходовано нешто више од 1,5 милијарди, а расходовано је око милијарду и 250 милиона динара. Што се тиче готовине, на крају прошле године на рачуну алексиначке локалне самоуправе је било преко 396 милиона, пошто је на почетку године већ било готовине од око 152 милиона динара.

За разлику од првог тромесечја ове године када алексиначка јавна предузећа бележе губитке, прошлу годину завршили су са делимичним успехом. Општински парламент је дао зелено светло извештајима о раду јавних предузећа у 2021. години, која су са позитивним књиговодственим билансом, попут Јавног предузећа за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац које има нето добит од око 2,2 милиона и Јавно комунално предузеће „Водовод и канализацијаˮ са нето добити нешто више од 3,2 милиона динара. Нето добити ових предузећа настали су тако што су морала да уплате 20 одсто на бруто добит оснивачу, односно локалној самоуправи. Путеви ће свој добит употребити као резерву за потребе отклањања негативних последица у пословању и покриће губитака, а Водовод за повећање вредности имовине.

ЈКП „Комуналне услугеˮ у достављеном извештају за прошлу годину забележило је губитак од скоро 10 милиона динара, који ће бити покривен нераспоређеним добитком из ранијих година. Охрабрујуће је што су губици у тој години били дупло мањи у односу на 2020. годину. Имајући у виду поскупљење свих енергената и ситуацију да комуналне услуге за грађане дуже мирују, највероватније нас у наредним месецима очекује пораст цена.

Одборници су усвојили допуну Одлуке о организацији Општинске управе којом се предвиђа да Кабинет председника општине може да има два помоћника. Како је речено сада је у Кабинету један помоћник и неће бити нових запошљавања, а његов мандат траје до истека председниковог. Приликом усвајања Извештаја о раду Општинске управе чуло се да је на неодређено време тренутно 111 запослених.

Скупштина је усвојила и извештаје јавних установа о њиховом прошлогодишњем раду.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 − 2 =