Izveštaj Savetnika za zaštitu prava pacijenata na „popravnom”

Savet za zdravlje opštine Aleksinac nije na sednici, održanoj juče popodne, usvojio Izveštaj o radu Savetnika za zaštitu prava pacijenata za prošlu godinu zbog neprihvatljivih pojedinih definicija u tom dokumentu, a odnose se navodno na paušalne ocene rada zdravstvenih radnika.

Pred Savetom se našao i izveštaj o epidemiji. Na području opštine Aleksinac u januaru su testirane 5.184 osobe od kojih je 1.428 bilo zaraženo. To je znatno više nego u decembru kada je od 3.322 uzeta uzorka kod 345 otkriveno prisustvo virusa korona.

Predstavnik Opšte bolnice, dr Sreten Vujošević, zamenik direktora i član Saveta, ocenjujući Izveštaj kazao je da zaštitnik pacijenata ima pravo da iznosi svoje stavove i da je dobro da se kroz njegov izveštaj čuje i deo nezadovoljnih pacijenata, ali smatra da napisane ocene treba potkrepiti i validnim činjenicama. Dr Vujošević je još i napomenuo da njihov rad resorno ministarstvo prati na dnevnom nivou i da je svim hitnim slučajevima pružena zdravstvena usluga. On se osvrnuo i na rad kovid službe napomenuvši da nije bilo puno čekanja pacijenata, što nije bio slučaj u nekim drugim sredinama, a to se moglo saznati iz medijskih izveštaja.

Njegov kolega iz Doma zdravlja, dr Dragan Stamenković, osporio je veći deo izveštaja Savetnika iznevši podatke kako se odvija rad zdravstvenih radnika u ovim vanrednim uslovima. On je prezentovao i pozitivne rezultate rada kada je u pitanju kovid služba, ali je preneo i veliko nezadovoljstvo medicinskih sestara sa kvalifikacijama na njihov rad iznet u Izveštaju Savetnika, koji je bio povod pisanje novinskog sadržaja objavljenog na aleksinačkom portalu „Al press.rs”.

Većina članova Saveta je smatrala, neosporavajući pravo Savetniku da iznosi svoje stavove, da je Izveštaj napisan sa dosta emocija i u literalnom stilu bez navođenja konkretnih pritužbi pacijenata koji su svoje nezadovoljstvo iznosli usmeno, ne želeći da pismeno podnesu prijavu protiv onih koji su kršili njihova prava.

Savetnik za zaštitu pacijenata, diplomirani pravnik Dragan Mihajlović, je objasnio da se zbog straha mali broj građana odlučuje da pismeno podnese prigovor i zato ih je u protekloj godini bilo samo šest. Četiri protiv Doma zdravlja i dva protiv Opšte bolnice. Savetnik je u svim ovim slučajevima utvrdio da su povređena prava pacijenata na dostupnost zdravstvene zaštite. Mihajlović je napomenuo da Izveštaj pored ostalog ima i za cilj da podstakne Savet da u okviru svojih ovlašćenja preduzme određene aktivnosti kako bi se poboljšao položaj pacijenata, jer kako je kazao u poslednja dva meseca prošle godine svakodnevno je bilo telefonskih poziva nezadovoljnih građana.

Savet za zdravlje opštine Aleksinac je usvojio svoj Godišnji program rada za ovu godinu u kome se ponovo našla inicijativa za izgradnju gradskog bazena.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

eleven − four =