Извештај Саветника за заштиту права пацијената на „поправном”

Савет за здравље општине Алексинац није на седници, одржаној јуче поподне, усвојио Извештај о раду Саветника за заштиту права пацијената за прошлу годину због неприхватљивих појединих дефиниција у том документу, а односе се наводно на паушалне оцене рада здравствених радника.

Пред Саветом се нашао и извештај о епидемији. На подручју општине Алексинац у јануару су тестиране 5.184 особе од којих је 1.428 било заражено. То је знатно више него у децембру када је од 3.322 узета узорка код 345 откривено присуство вируса корона.

Представник Опште болнице, др Сретен Вујошевић, заменик директора и члан Савета, оцењујући Извештај казао је да заштитник пацијената има право да износи своје ставове и да је добро да се кроз његов извештај чује и део незадовољних пацијената, али сматра да написане оцене треба поткрепити и валидним чињеницама. Др Вујошевић је још и напоменуо да њихов рад ресорно министарство прати на дневном нивоу и да је свим хитним случајевима пружена здравствена услуга. Он се осврнуо и на рад ковид службе напоменувши да није било пуно чекања пацијената, што није био случај у неким другим срединама, а то се могло сазнати из медијских извештаја.

Његов колега из Дома здравља, др Драган Стаменковић, оспорио је већи део извештаја Саветника изневши податке како се одвија рад здравствених радника у овим ванредним условима. Он је презентовао и позитивне резултате рада када је у питању ковид служба, али је пренео и велико незадовољство медицинских сестара са квалификацијама на њихов рад изнет у Извештају Саветника, који је био повод писање новинског садржаја објављеног на алексиначком порталу „Ал пресс.рс”.

Већина чланова Савета је сматрала, неоспоравајући право Саветнику да износи своје ставове, да је Извештај написан са доста емоција и у литералном стилу без навођења конкретних притужби пацијената који су своје незадовољство износли усмено, не желећи да писмено поднесу пријаву против оних који су кршили њихова права.

Саветник за заштиту пацијената, дипломирани правник Драган Михајловић, је објаснио да се због страха мали број грађана одлучује да писмено поднесе приговор и зато их је у протеклој години било само шест. Четири против Дома здравља и два против Опште болнице. Саветник је у свим овим случајевима утврдио да су повређена права пацијената на доступност здравствене заштите. Михајловић је напоменуо да Извештај поред осталог има и за циљ да подстакне Савет да у оквиру својих овлашћења предузме одређене активности како би се побољшао положај пацијената, јер како је казао у последња два месеца прошле године свакодневно је било телефонских позива незадовољних грађана.

Савет за здравље општине Алексинац је усвојио свој Годишњи програм рада за ову годину у коме се поново нашла иницијатива за изградњу градског базена.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 10 =