Излетом награђени млади историчари

Као што је обећано приликом доделе награда, награђени ученици, а и сви учесници наградног конкурса „Историја нашег завичаја – знамените алексинчанке и алексинчани”, који по традицији организује Библиотека ,,Вук Караџић”, минулог викенда су посетили  Липовац.

Након посете манастиру Свети Стефан, са историјом манастира и околином упознао их је професор историје Зоран Стевановић, а потом су награђени ученици у просторијама Установе за одмор и рекреацију деце презентовали своје радове.

Том приликом о значају неговања оваквих манифестација, које чувају сећање на знамените личности нашег краја, упознала их је руководитељка Завичајног одељења Библиотеке Александра Милошевић.

Ово је била прилика и да се одржи промоција новог издања алекисначке Библиотеке. О монографији „Два века цркве трњанске – Храма Свете Петке Трнове” говорио је професор историје и један од приређивача Зоран Стевановић.

Након ових активности, остатак слободног времена ученици су провели у спортским активностима и шетњи предивном природом која окружује манастир и Установу.

Иначе, сваке године за овај конкурс влада све више интересовања, па је по овогодишњем конкурсу пристигло 28 радова ученика основних и 15 радова ученика средњих школа. У категорији основних школа обрађивану су лик и дело генерала Михајла Рашића, а када је реч о ученицима средњих школа, они су обрађивали лик и дело сестара Јанковић. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + fourteen =