Из „Магне” добра вест за раднике и локалну заједницу

На почетку ове седмице из „Магне” је стигла охрабрујућа вест за целокупну овдашњу локалну заједницу да је поново покренута производња у алексиначком погону ове фабрике. Поједини медији су, као незваничну информацију, објавили да је у понедељак почела са радом трећа смена. Ту информацију је саопштењем дан касније потврдио менаџмент „Магне”.

У поменутом саопштењу стоји да је, након спроведеног пробног рада, у недељу поново покренута производња у алексиначкој фабрици. Из менаџмента „Магне” објашњавају да је привремено затварање покренуто ради спровођења темељне истраге два инцидента која су утицала на добробит запослених и да је током истраге ова компанија у потпуности сарађивала са надлежним органима.

У овом допису медијима се наглашава да су запослени активно подржавали локално руководство у решавању ситуације и пружали проактивну помоћ како би се осигурао даљи наставак производње. Такође, у саопштењу је истакнуто да је „Магна” спровела широк спектар превентивних мера као што су замена филтера система за вентилацију и климатизацију, темељна дезинфекција и чишћење целе фабрике и слично.

О узроцима здравствених проблема преко 150 радника, у два наврата, „Магна” у поменутом саопштењу није саопштила ништа, а званичних информација нема ни из Основног јавног тужилаштва у Алексинцу које води истрагу. Вероватно да је потребно време да се заврши истражни поступак и да се дође до конкретних резултата, па је почетак рада фабрике, како смо незванично сазнали, обновљен након два мерења Завода за здравствену заштиту радника – Института за јавно здравље Нови Сад и рада одређених инспекцијских органа.

Многи познаваоци добрих привредних прилика у граду су ову вест оценили као изузетно позитивну из најмање два разлога. Пореске обавезе које на разне начине измирује „Магна” значајно утичу на локалне јавне финансије, односно на буџет општине, а такође рад ове фабрике утиче и на повећање цене рада запослених. Они упозоравају да би највероватније зарада запослених пала када би једна од две фабрике које се баве сличном производњом била затворена. Наравно има и оних који и даље на друштвеним мрежама тврде да су ове фабрике експлоататорске и да су услови рада у њима веома тешки.

Насловна фотографија: Архива Алпрес.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + 17 =