Hor „Šumatovac” velikim koncertom čestitao građanima predstojeće praznike

Aleksinački mešoviti hor „Šumatovac” održao je sinoć tradicionalni Novogodišnji poklon koncert, koji su priredili svojim sugrađanima. U prazničnoj atmosferi uz bogat program mogle su se čuti renesansne kompozicije, narodne i koledarske pesme, ali i horske obrade popularnih pesama poput Happy together i Let it be.

Svojim nastupima ovo veče upotpunili su i gosti koncerta, Omladinski hor Centra za kulturu i umetnost i učenici Osnovne muzičke škole „Vladimir Đorđević”, zatim i gitaristi Luka Aleksić i Boris Milojević, kao i Nikola Cvetković, pijanista iz Aleksinca.

Aleksinački mešoviti hor „Šumatovac” je ove godine, uprkos pandemiji i povremenim pauzama u radu, ostvario nekoliko nastupa, kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou.

− Na početku ove godine imali smo dosta problema sa samom organizacijom proba, zbog celokupne situacije sa pandemijom, ali nekako krajem leta krenuli su nastupi pa smo tako učestvovali na obeležavanju 145. godišnjice bitke na Šumatovcu, 215. godišnjice bitke na Deligradu, a bili smo i učesnici pesničkih susreta „Rajevskom u čast” – istakao je Dimitrije Golubović, dirigent i umetnički rukovodilac hora.

Hor je održao i „Horsko veče”, tradicionalni koncert u okviru manifestacije „Kulturno leto” koji je imao i humanitarni karakter, za Romana Šarenca, čija je majka nekadašnja članica hora. Potom je usledilo i gostovanje u okviru radijske emisije „Glas Eparhije niške” u Nišu. Učestvovali su i na Horskim susretima u Leskovcu, kao i na manifestaciji „Put duhovnosti” u Rakovici.

Hor „Šumatovac”se uveliko priprema i za sledeću horsku sezonu, u kojoj će obeležiti 135 godina od osnivanja Aleksinačke pevačke družine i horskog pevanja u Aleksincu, a ovakvim jubilejem ne može mnogo gradova u Srbiji da se pohvali.

− To je veliki jubilej. Mi ćemo se potruditi da to obeležimo na Sretenje, što je ujedno i slava našeg hora. Što se tiče generalno 2022. godine u planu su nastupi na festivalima takmičarskog i revijalnog karaktera, nastupi u Aleksincu kao i uvek, na lokalnim manifestacijama i nadamo se, ukoliko situacija bude dozvoljavala, i nekim gostovanjima u zemlji i inostranstvu – poručio je Golubović.

Odličan nastup hora „Šumatovac” nagrađen je velikim aplauzima publike, koja je u velikom broju ispunila Veliku salu Doma kulture.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

fifteen + four =