Хитна помоћ: Стигао нови санитет, остала једна екипа

Дом здравље у Алексинцу је обогатио свој возни пар новим санитетским возилом које је донација Министарства здравља Републике Србије. Ова алексиначка установа је једна од многобројних у Србији која је од ресорног министарства у оквиру програма „Хитан одговор Републике Србије на ковид 19ˮ добила преко потребно возило за службу Хитне помоћи.

Др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља, уз захвалност на добијену помоћ, истиче и значај донације. Он каже да на дневном нивоу санитети прелазе велику километражу јер служба Хитне помоћи покрива велику територију.

– Дом здравља Алексинац, као што знате, покрива читаву општину Алексинац, али покрива и добар део ауто-пута, неких педесетак километара Београд-Ниш, тако да нам је један квалитетан санитет као што је овај наравно значајан. Покривамо и велику територију општине која је 707 квадратних километара, 72 насеља. Имамо једну екипу сходно закону, тј. броју становника које има општина Алексинац. Али, тај број становника је расут на великој територији, тако да нам је заиста потребно да повремено добијамо нова возила како бисмо могли адекватно да покривамо читаво подручје – објашњава др Живадиновић.

Др Ненад Марковић, начелних Хитне службе, каже да је свака помоћ државе у техници изузетно значајна за њихов рад, па тако и ово ново возило које поседује и одређену савремену опрему. Оно што недостаје биће комплетирано опремом која је раније набављена.

– Дом здравља Алексинац је у протеклих неколико година радио доста на набавци опреме за реанимацију која је хитној служби неопходна. Тако да ћемо ми оно што није послато са овим санитетом надокнадити из резерви које имамо што се технике тиче. Биће то све у реду – поручује др Марковић, уз опаску да возила ове службе због специфичности подручја на коме се ради прелезе велику километражу.

Неоспорно је да ће ново возило допринети бржем раду постојеће екипе Хитне помоћи. То нам је потврдио и директор др Живадиновић. И даље остаје као проблем број екипа, за који грађани сматрају да је неадекватан њиховим потребама.

– Број екипа које има Алексинац је онај који имају и све друге општине у Србији, сразмерно величини њивог становништва. Али, пропис је такав да говори само о броју становника, а не и о територији. Колико ми знамо, тренутно се ради на томе да држава унапреди Службу хитне медицинске помоћи на читавој територији Србије, да се узму и други фактори у обзир приликом прављења нових норматива – каже овај епидемиолог који руководи алексиначком здравственом установом.

И поред свих проблема нови санитет је обрадовао запослене који су ову донацију дочекали раширених руку. Свесни значаја и за пацијенте, али и за њихов рад.

Видео прилог можете погледати и на сајту: АРС Видео.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − five =