Франкенштајн у гимназији

Библиотека „Вук Караџићˮ и Алексиначка гимназија ће током марта, априла и маја организовати пет радионица критичког читања и промишљања класика енглеске књижевности. Свака радионица ће бити посвећена једном од еминентних острвских писаца и његовом делу којим је допринео не само енглеској већ и светској књижевности.

‒ Циљна група су ученици другог и трећег разреда средњих школа и за ове радионице већ је пријављено 50-так ученика из Гимназије и Техничке школе „Прота Стеван Димитријевићˮ. Циљ критичког читања романа или приче јесте подстицање ученика на развијање критичког мишљења а водитељ радионица биће професор енглеског језика Братислав Милошевић ‒ рекао нам је директор библиотеке Војкан Поповић.

На радионицама ће се обрађивати „Хамлетˮ Вилијама Шекспира, „Робинсон Крусоˮ Данијела Дефоа, „Божићна причаˮ Чарлса Дикенса, „Необичан случај Доктора Џекила и Господина Хајдаˮ Роберта Л. Стивенсона а увод у ове радионице биће сутрашње предавање проф. др Милице Живковић са Филозофског факултета у Нишу.

‒ Њено предавање посвећено је роману „Франкештајн или модерни Прометејˮ енглеске књижевнице Мери Шели написан пре 200 година. Та прича о младом научнику Виктору Франкештајну који је путем необичног научног експеримента створио паметно чудовиште. Професорка Живковић је иначе магистрирала радом о Франкештајну а докторирала с темом о мотиву двојника у енглеском роману ‒ напомиње Поповић.

Сутрашње предавање одржаће се у мултимедијалној сали Гимназије са почетком у 13 сати и 30 минута.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + five =