Филип четврти на свету!

Јуче су у Ријаду, престоници Саудијске Арабије, завршене Светске борилачке игре, на којима се такмичило око 2.500 такмичара из 80 држава.

Међу њима је био и наш суграђанин Филип Трајковић, члан овдашњег Џудо и џиу-џицу клуба НиФ и репрезентације Србије, који је кроз различита такмичења успео да избори пласман међу шест најбољих на свету, а надметао се у категорији сениора до 94 килограма.

− Филип је најпре у својој А групи имао два меча, у којима је остварио једну победу и један пораз и тако се пласирао у полуфинале. − каже Драган Трајковић, Филипов отац и тренер НиФ-а и државне репрезентације. − У полуфиналу је радио са првосласираним из Б групе. Пропустио је изузетну прилику када је после свега 60 секунди борбе освојио „ипоне” у 1. и 2. делу, затим је ухватио противника у захват држања у партеру, потом и у полугу на руци, али је такмичар из Холандије ипак успео да се извуче. Свега 7-8 секунди делило је Филипа од уласка у финале и остварења историјског успеха за нашу земљу, али је на крају изгубио меч. Потом, у борби за бронзану медаљу, изгубио је борбу од актуелног првака света из Данске, тако да је на крају заузео четврто место, што представља изузетно велики успех, посебно када се има у виду да је био најмлађи такмичар у својој категорији − додаје Драган и захваљује свима који су на било који начин допринели остваривању оваког резултата, а посебно Општини Алексинац која је обезбедила део средства за учешће на Светским борилачким играма.


Надметања у 16 спортова

На Светским играма у Ријаду, које су трајале од 20. до 30. октобра,  одржана су надметања у 16 различитихборилачкихспортова: рвање, теквондо, џудо, џиу-џицу, бокс, карате, кик-бокс, сумо, самбо, савате,мачевање, кендо, аикидо, мау-таи, обарањеруку и њу-шу.

Игре се одржавају на четири године и за учешће на њима потребно је оверити „визу” учешћем и одговарајућим пласманом на европским и светским такмичењима и гренд слемовима.


Фотографије: Приватна архива

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + 19 =