Фестивалски одбор о седмом ПИП-у

Фестивалски одбор првоизведених представа је на данашњој седници прихватио оставку уметничког руководиоца Томислава Трифуновића, коју је он поднео још за време трајања Фестивала. Фестивалски одбор је, уз један уздржан глас, усвојио и Закључке у вези седмог фестивала првоизведених представа, кога су обележили догађаји настали након што је „због сукоба интереса” два дана пре његовог почетка замењена представа „Утопљена душа” у којој главну улогу игра Сергеј Трифуновић комадом „На трагу”, такође у продукцији Београдског драмског позоришта. Због интересовања јавности донете закључке објављујемо у целости.


Закључак Фестивалског одбора

Седми Фестивал првоизведених представа одржан је у Алексинцу од 22. до 28. новембра упркос медијској халабуци, позивању на бојкот и политикантском ћарењу разних интересних кругова. На велико задовољство алексиначке публике, пет од шест селектованих представа у такмичарској конкуренцији – одиграно је. Стручни жири победнике у свим категоријама – прогласио је. Оснивач Фестивала награде – исплатио. Својом зрелошћу, трезвеном одбраном фестивала присуствовањем, алексиначка публика је победила. Фестивал ће живети!

Због политизације читавог Фестивала, Фестивалски одбор има потребу да јавност обавести о хронологији дешавања. Након сазнања да су нерегуларни услови такмичења због сукоба интереса (уметнички директор и председник Селекторске комисије, у такмичарски програм уврстио је представу у којој је главни глумац његов син), Фестивалски одбор је у тренутку сазнавања уз консултацију и на предлог уметничког директора одлучио да селектовану представу замени другом која испуњава услове такмичења. Осим правних, и етички разлози јасни и познати свим актерима сличних позоришних фестивала, обавезивали су селектора на ову промену коју је Фестивалски одбор само потврдио.

Наглашавамо да представа Утопљене душе није забрањена, нити је забрањен њен главни глумац, већ је иста замењена другом одговарајућом представом због регуларности такмичења. На питање о постојању истог сукоба интереса пре две године, Фестивалски одбор констатује да је постојао и тада, али је направљен превид а уметнички директор као искусни позоришни радник и човек од кредибилитета коме је поверена селекција без икакве сумње у исту, није указао на његово постојање. Тада, након поделе награда, ниједно позориште није уложило жалбу на регуларност, тако да није било последица.

Констатујмо и да Грујица Вељковић ниједну одлуку није донео самостално, већ да је као председник Фестивалског одборa био одређен да у његово име саопшти донету одлуку. То што су највећи противници ријалити шоу програма ситношићарџијски покушали себи да дају на значају, повећају своју популарност и уграбе по који јефтин политички поен, покушавајући да од Алексинца начине позоришни имагинаријум, служи њима на част и у таквој режији Фестивалски одбор не жели да учествује.

На крају, ограђујемо се од сваке политизације овог случаја, уверени да Алексинац и његова позоришна публика, заслужују национални позоришни фестивал јединствен на Балкану, а један од ретких у Европи.

У Алексинцу,                                                                                                                  Фестивалски одбор
04.12.2018.


Фестивалски одбор је једногласно усвојио наративни и финансијски извештај седмог ПИП-а.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four − two =