Epidemija u Aleksincu: Nagli pad obolelih, lekari ipak zabrinuti

Na današnjoj Sednici Štaba za vanredne situacije na području opštine Aleksinac razmatrana je aktuelna epidemiološka situacija i mere koje se preduzimaju u suzbijanju širenja virusa korona. Posle dužeg perioda zabeležen je značajan pad broja prvih pregleda i obolelih, ali situacija je još uvek složena tako da se i dalje preporučuje doslovno pridržavanje propisanih mera. Da li je bilo njihovog kršenja tokom vikenda, za vreme obeležavanje slave Sveti Nikola, znaće se krajem ove i početkom sledeće sedmice.

Osim ovih ocena koje su se mogle čuti na zasedanju Opštinskog štaba predstavnici aleksinačkih zdravstvenih ustanova su izneli podatke koji ukazuju na drastičan pad novozaraženih virusom. U proteklih sedam dana od 691 testirane osobe njih 149 su pozitivne na virus korona, što je smanjenje u odnosu na prethodne sedmice za skoro 43 odsto. I prvih pregleda je za oko 30 odsto manje u odnosu na prethodni period. U Kovid ambulanti u Žitkovcu u protekloj sedmici je bilo 323 prvih, 825 ponovnih i 167 ne kovid pregleda.

Statistički gledano zabeleženi rezultati su veoma ohrabrili aleksinačke medicinare.

− Posle dugo vremena sa zadovoljstvom mogu da kažem da je epidemiološka situacija u opštini Aleksinac znatno bolja. To se takođe odnosi i na Opštu bolnicu Aleksinac. Prošle nedelje testiran je 691 građanin, a pozitivno je 149. To je i procentualno u odnosu na broj testiranih povoljnije. Naravno, u apsolutnom broju, što nas najviše zanima, 149 je je znatno manje, ako se setimo da je sedmično bilo i preko 200 pozitivnih uzoraka. Proporcionalno ovome je i znatno manji broj prvih pregleda sa dijagnozom Kovid-19 – kaže dr Goran Vidić, direktor Opšte bolnice u Aleksincu.

Za epidemiologe trenutna dešavanja sa virusom korona liče na već viđeni scenario, što nisu očekivali da će se ponoviti.

− Trenutna epidemiološka situacija veoma liči na onu koju smo imali nakon leta, jer je letnji talas bukvalno naglo prestao kada je bilo najgore. Otprilike se taj scenario ponavlja i sada. Evo ove nedelje imamo za 42,9 posto manje pozitivnih nego prethodne nedelje, a manji je i broj prvih pregleda za 30,9 odsto. Zaista ovako nagli pad nismo očekivali, ali u svakom slučaju nalikuje na onaj letnji scenario – objašnjava epidemiolog dr Rodoljub Živadinović, direktor Doma zdravlja u Aleksincu.

Ono što naše sagovornike brine je nepoznanica ponašanja građana proteklog vikenda kada je obeležavana najzastupljenija krsna slava kod nas. Rezultati naše samodiscipline i našeg odnosa prema apelima epidemiologa znaće se uskoro.

Dr Vidić se nada da će se i u narednom periodu nastaviti trend pada novoobolelih, ali ipak zbog našeg ponašanja oko proslave Svetog Nikole smatra da će narednih desetak dana dati pravu sliku. Njegov kolega dr Živadinović je nešto manje optimističan.

− Prognoze nisu dobre, bez obzira što imamo ovako drastičan pad. Da nije bilo praznika, da nije bilo onih koji su išli na slave za Svetog Nikolu sigurno ne bismo imali straha, ovako verovatno biće problema. Mi ćemo već krajem ove nedelje videti efekat, eventualno, ako je bilo slavlja. Naravno, apelujem još jednom na ljude, sledi nam i Nova godina, da vode računa, da maksimalno smanje kontakte. Sada je poslednji čas da zaustavimo, da ne dozvolimo u stvari novi pik u ovom talasu, što je vrlo realno ako se budemo ponašali neodgovorno − upozorava ovaj aleksinački epidemiolog.

Aleksinac će i dalje tokom vikenda biti bez robne pijace, odnosno bez popularnog buvljaka, pošto je odbijen zahtev grupe prodavaca da im se omogući rad u naredne dve subote. Opštinski štab je smatrao da je njihov rad , kao tržnog centra u zatvorenom prostoru, regulisan odlukama republičkog Kriznog štaba.

Štab za vanredne situacije je doneo odluku da korisnicima onih jaslenih i vaspitnih grupa koje su njegovom odlukom, a na osnovu predloga Ustanove „Lane” prestale da rade, ne budu fakturisani troškovi za taj period.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 + nine =