Епидемија у Алексинцу: Нагли пад оболелих, лекари ипак забринути

На данашњој Седници Штаба за ванредне ситуације на подручју општине Алексинац разматрана је актуелна епидемиолошка ситуација и мере које се предузимају у сузбијању ширења вируса корона. После дужег периода забележен је значајан пад броја првих прегледа и оболелих, али ситуација је још увек сложена тако да се и даље препоручује дословно придржавање прописаних мера. Да ли је било њиховог кршења током викенда, за време обележавање славе Свети Никола, знаће се крајем ове и почетком следеће седмице.

Осим ових оцена које су се могле чути на заседању Општинског штаба представници алексиначких здравствених установа су изнели податке који указују на драстичан пад новозаражених вирусом. У протеклих седам дана од 691 тестиране особе њих 149 су позитивне на вирус корона, што је смањење у односу на претходне седмице за скоро 43 одсто. И првих прегледа је за око 30 одсто мање у односу на претходни период. У Ковид амбуланти у Житковцу у протеклој седмици је било 323 првих, 825 поновних и 167 не ковид прегледа.

Статистички гледано забележени резултати су веома охрабрили алексиначке медицинаре.

− После дуго времена са задовољством могу да кажем да је епидемиолошка ситуација у општини Алексинац знатно боља. То се такође односи и на Општу болницу Алексинац. Прошле недеље тестиран је 691 грађанин, а позитивно је 149. То је и процентуално у односу на број тестираних повољније. Наравно, у апсолутном броју, што нас највише занима, 149 је је знатно мање, ако се сетимо да је седмично било и преко 200 позитивних узорака. Пропорционално овоме је и знатно мањи број првих прегледа са дијагнозом Ковид-19 – каже др Горан Видић, директор Опште болнице у Алексинцу.

За епидемиологе тренутна дешавања са вирусом корона личе на већ виђени сценарио, што нису очекивали да ће се поновити.

− Тренутна епидемиолошка ситуација веома личи на ону коју смо имали након лета, јер је летњи талас буквално нагло престао када је било најгоре. Отприлике се тај сценарио понавља и сада. Ево ове недеље имамо за 42,9 посто мање позитивних него претходне недеље, а мањи је и број првих прегледа за 30,9 одсто. Заиста овако нагли пад нисмо очекивали, али у сваком случају наликује на онај летњи сценарио – објашњава епидемиолог др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу.

Оно што наше саговорнике брине је непознаница понашања грађана протеклог викенда када је обележавана најзаступљенија крсна слава код нас. Резултати наше самодисциплине и нашег односа према апелима епидемиолога знаће се ускоро.

Др Видић се нада да ће се и у наредном периоду наставити тренд пада новооболелих, али ипак због нашег понашања око прославе Светог Николе сматра да ће наредних десетак дана дати праву слику. Његов колега др Живадиновић је нешто мање оптимистичан.

− Прогнозе нису добре, без обзира што имамо овако драстичан пад. Да није било празника, да није било оних који су ишли на славе за Светог Николу сигурно не бисмо имали страха, овако вероватно биће проблема. Ми ћемо већ крајем ове недеље видети ефекат, евентуално, ако је било славља. Наравно, апелујем још једном на људе, следи нам и Нова година, да воде рачуна, да максимално смање контакте. Сада је последњи час да зауставимо, да не дозволимо у ствари нови пик у овом таласу, што је врло реално ако се будемо понашали неодговорно − упозорава овај алексиначки епидемиолог.

Алексинац ће и даље током викенда бити без робне пијаце, односно без популарног бувљака, пошто је одбијен захтев групе продаваца да им се омогући рад у наредне две суботе. Општински штаб је сматрао да је њихов рад , као тржног центра у затвореном простору, регулисан одлукама републичког Кризног штаба.

Штаб за ванредне ситуације је донео одлуку да корисницима оних јаслених и васпитних група које су његовом одлуком, а на основу предлога Установе „Лане” престале да раде, не буду фактурисани трошкови за тај период.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − six =