Др Живадиновић: Ковид једноцифрен, дечији диспанзер све пунији

Број оболелих од ковидa-19 међу пацијентима који се јављају у алексиначким амбулантама је у благом порасту, али још увек није у обиму који би био забрињавајућу. Јуче су тестиране 143 особе, а њих деветоро је оболело од ове заразне болести. Прекјуче их је било петоро, а првог дана у овој седмици, такође, деветоро. У овом месецу само је петог јануара био двоцифрен број новооболелих када је евидентирано 11 лица.

Епидемиолози кажу да је овакав тренд после новогодишњих празника и окупљања очекиван.

‒ Благо повећање је присутно по данима од како је прошла нова година, али дефинитивно не можемо да кажемо да је то неки велики скок. Највише смо се плашили, због скупова и већег броја неких догађаја где се окупља велики број људи, да ће доћи до ширења. Међутим, за сада имамо углавном једноцифрене бројеве, али су се приближили броју десет. Да ли ће га прећи или неће, видећемо наредних дана – каже епидемиолог др Родољуб Живадиновић, уз изражену наду да ће број новооболелих остати на једноцифреном броју.

Када се говори о епидемијској ситуацији на подручју наше општине приметан је велики број деце која се јављају дечијем диспанзеру због потешкоћа изазваних вирусним или бактеријским инфекцијама.

‒ Могу да кажем да и даље постоји један већи број деце која имају различите врсте инфекција, од вирусних до бактеријских, и то је проблем који је баш кулминирао последњих дана и не смањује се прилив пацијената у дечији диспанзер ‒ напомиње др Живадиновић, који је и директор алексиначког Дома здравља.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 + 12 =