Doživite „katarzu”

Na kulturnom meniju Centra za kulturu i umetnost večeras će se naći izložba slika i crteža „Katarza”, naše sugrađanke, umetnice Vesne Dimitrijević. Otvaranje izložbe zakazano je za 19 sati u Art galeriji Doma kulture.

Vesna Dimitrijević stekla je zvanje master slikarstva na Fakultetu umetnosti u Nišu, na kome je proglašena najboljom studentkinjom svoje generacije. Pored svog umetničkog rada Vesna se bavi pedagoškim radom u Centru za kulturu i umetnost u Aleksincu, gde sa entuzijazmom održava likovne radionice za decu.

„Slike i crteži su malih i srednjih formata, u različitim slikarskim tehnikama koje izabira i saobražava raspoloženjima u trenutku stvaranja. Podjenako uspešno koristi ugljen, tuš, akvarel ili akril. Na slikama je crtež uvek jasno naglašen dok su površine vrlo raznovrsno tretirane. Uzbudljiva igra u kojoj se smenjuju i dopunjuju crtež i oslikane površine, deluju vrlo oslobađajuće na posmatrača i poziva ga na dijalog. Slike su autentični i iskreni – umetnički iskaz. Poput dečije igre, veštog stvaraoca koji je sačuvao svog homo ludensa, radoznalo istražuje po papiru i platnu, ali i po unutrašnjosti vlastitog bića.” – stoji u predgovoru „Ruke ka zvezdama” Jelene Đukanović kojim se opisuje ova izložba.


Vesna Dimitrijević rođena je u Aleksincu. Završila osnovne i master studije Fakulteta umetnosti u Nišu na odseku za slikarstvo u klasi profesora Bratislava Bašića. Dobitnica je nekoliko nagrada i povelja. Bila je saradnik u nastavi za slikanje i crtanje na Fakultetu umetnosti u Nišu (2018) i nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi. Trenutno je na studijama na Vaspitačko-medicinskoj akademiji u Aleksincu.

Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama širom Srbije, među kojima je jedna od zapaženih „Osten bienal”, izložba crteža u Skoplju (2016). Učesnica na Petom bijenalu akvarela malog formata u Beogradu (2017).

Održala je šest samostalnih izložbi.


Izložba će biti dostupna do 15. aprila.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × three =