Davanje krvi je čin solidarnosti

Ove godine 14. jun, Svetski dani dobrovoljnih davalaca krvi, obeležava se uz poruku „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života.“

Zahvaljujući dobrovoljnim davaocima krvi, transfuzija krvi i krvnih produkata pomaže u spasavanju miliona života svake godine.

Pored aleksinačkog Crvenog krsta, na omasovljenju davalaštva već osam godina radi i Klub dobrovoljnih davalaca krvi „Humano srce”.

− Naš klub davalaca krvi radi na dobrovoljnoj bazi i borimo se da davalaštvo ostane kao što je nekada bilo, da Aleksinac nema porodično davanje krvi, jer smo to 1979. godine izbrisali. Akcije su ranije sprovođene u Kabinetu za transfuziju krvi Opšte bolnice, međutim, već dve godine njih sprovodi Zavod za transfuziju krvi iz Niša koji dva puta mesečno, po potrebi i više dolazi u Aleksinac. Taj slučaj bio je 1. aprila povodom nesreće u rudniku Soko, kada se 146 davalaca krvi odazavalo i dalo dragocenu tečnost za potrebe pružanja pomoći povređenim rudarima. Nadam se da ćemo  moći da se i ubuduće pohvalimo akcijama po kojim je Aleksinac uvek bio poznat, jer je uvek bilo dovoljno davalaca krvi − rekao je Miša Vojinović, predsednik Kluba DDK  „Humano srce”.

Inače, Transfuzija je potrebna onkološkim, hematološkim bolesnicima, pacijentima u hitnim stanjima, produžava  se životni vek i poboljšava kvalitet života obolelima, a bez transfuzije nema ni kompleksnih medicinskih i hirurških zahvata.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

5 × 1 =