Давање крви је чин солидарности

Ове године 14. јун, Светски дани добровољних давалаца крви, обележава се уз поруку „Давање крви је чин солидарности. Придружи се и ти у спасавању живота.“

Захваљујући добровољним даваоцима крви, трансфузија крви и крвних продуката помаже у спасавању милиона живота сваке године.

Поред алексиначког Црвеног крста, на омасовљењу давалаштва већ осам година ради и Клуб добровољних давалаца крви „Хумано срце”.

− Наш клуб давалаца крви ради на добровољној бази и боримо се да давалаштво остане као што је некада било, да Алексинац нема породично давање крви, јер смо то 1979. године избрисали. Акције су раније спровођене у Кабинету за трансфузију крви Опште болнице, међутим, већ две године њих спроводи Завод за трансфузију крви из Ниша који два пута месечно, по потреби и више долази у Алексинац. Тај случај био је 1. априла поводом несреће у руднику Соко, када се 146 давалаца крви одазавало и дало драгоцену течност за потребе пружања помоћи повређеним рударима. Надам се да ћемо  моћи да се и убудуће похвалимо акцијама по којим је Алексинац увек био познат, јер је увек било довољно давалаца крви − рекао је Миша Војиновић, председник Клуба ДДК  „Хумано срце”.

Иначе, Трансфузија је потребна онколошким, хематолошким болесницима, пацијентима у хитним стањима, продужава  се животни век и побољшава квалитет живота оболелима, а без трансфузије нема ни комплексних медицинских и хируршких захвата.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =