Дани посвећени утемењивачу етнологије

У понедељак почиње тродневна манифестација посвећена српском великану који је детињство и младост, а и један део радног века провео на подручју данашње општине Алексинац. Дани Тихомира Р. Ђорђевића се ове године организују по пети пут и чувају успомену на ову знамениту личност веома битну за српску науку у области етнологије и покретача првог часописа на Балкану који се бавио овом облашћу под називом „Караџићˮ са седиштем у Алексинцу.

Изложбом књига Тихомира Р. Ђорђевића из легата Народне библиотеке Србије у Дому омладине почеће у понедељак од 18 сати ова манфестација. У наставку програма  биће уприличена и промоција часописа за књижевност, уметност и баштину Исток из Књажевца. На промоцији ће, према најави, говорити уредник часописа Исток Обрен Ристић, затим аутор прилога у часопису др Недељко Богдановић и сарадник часописа др Јована Бојовић.

Другог дана манифестације, тачно у подне, биће одржана пормоција књига о алексиначком говору. Заинтересовани грађани моћи ће да се упознау са делима „Говор Алексиначког Поморавља” аутора Недељка Богдановића, затим „Алексиначки језички поучник” приредили су  Недељко Богдановић, Александра Лончар и Маја Радоман Цветићанин, док је „Речник Алексиначког Поморавља” дело Недељка Богдановића и Маје Радоман Цветићанин. О овим делима говориће рецензенти редовни члан АНУРС-а др Слободан Реметић, председник Одбора за стандардизацију српског језика др Срето Танасић и аутори.

У среду су догађаји на којима се представљају добитници овогодишњих признања. У великој сали Дома културе од 12 сати почиње Свечана академија на којој ће бити додељена награда „Тихомир Р. Ђорђевићˮ и признања „Чувар завичаја”. Овом приликом биће изведен сценски приказ „Зле очи” који су приредили Центар за културу и уметност Алексинац и Алексиначка гимназија.

 

Како је најављено, Дани „Тихомира Р. Ђорђевићаˮ се завршавају у среду концертом Бојане и Николе Пековића и ART FAMILY од 20 сати у великој сали Дома културе.

Организатор овогодишњих Дана „Тихомира Р. Ђорђевића” је Центар за културу и уметност Алексинац, суорганизатори су Огранак САНУ у Нишу, Одељење посебних фондова НБС, Алексиначка гимназија, Библиотека „Вук Караџић” Алексинац, ОМШ „Владимир Ђорђевић” Алексинац, а покровитељ Општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 4 =