Данас су Свети Козма и Дамјан: Бесребреници и заштитници лекарске професије

Српска православна црква и верници данас прослављају Свете враче Козму и Дамјана, бесребренике и чудотворце, које неке породице празнују као крсну славу, а здравствени радници као своје заштитнике.

Свети Козма и Дамјан, пореклом из Мале Азије, добили су дар од Бога да људима исцељују душу и тело. Помоћ су указивали и стоци, а заузврат нису желели ништа да узму. Циљ им није био богаћење златом и сребром, него су то радили Бога ради, желећи да љубав према њему искажу љубављу према ближњем. Због тога су их верни прозвали бесплатним лекарима или бесребреницима.

Када је свети Дамјан, након убеђивања Паладије, жене које су излечили, ипак прихватио да заузврат узме три јајета, Козма се страшно наљутио и оставио је народу у аманет да га не сахране поред брата. Ипак су сахрањени један поред другог у месту Фереману.

Данашњи дан, по веровању, добар је за молитву за оздрављење. Не треба радити тешке физичке послове, посебно не на великим висинама. Верује се и да без преке потребе не треба излазити из куће.
Поред 14. новембра, Свети врачи празнују се и 14. јула.

Извор насловне илустрације: СПЦ

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 7 =