Dan opštine

Dan opštine nakon korone: Bez pobratima, uz visoke zvanice

Prvi put bez gostiju iz dalekih pobratimskih opština, grčkog Lavrija, slovenačkog Zagorja ob Savi i bugarskog Hisara. Na obeležavanje Dana opštine Aleksinac, zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, izostali su i gosti iz susednih opština Sokobanje, Ražnja, Svrljiga… Ipak, nevelikom broju građana i lokalnih javnih ličnosti, raspoređenih na adekvatnoj razdaljini, na svečanoj akademiji u sali Doma kulture, pridružili su se visoki zvaničnici koji su danas u poseti Aleksincu, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, državni sekretar u ministarstvu za omladinu i sport Predrag Peruničić i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, koju je prvi čovek opštine pozdravio i kao jednog od domaćina.

Dan opštine

U svom obraćanju, predsednik opštine Aleksinac podsetio je na najteži period epidemije koronavirusa, rekavši da u to vreme nisu bili sigurni kako će današnji dan, važan datum u opštinskom kalendaru, izgledati.

‒ Nismo znali kako će se epidemija kretati, da li će jenjavati ili će se radikalizovati. Svi smo mi prošli težak period poslednjih meseci, borili smo se za živote naših sugrađana. Ne bih smeo da kažem da smo prošli dobro zbog porodica koje su u Aleksincu ostale bez svojih članova, ali smo učinili sve da šteta bude što manja – rekao je Stanković. 

Dan opštineOn je dodao da je obeležavanje najtragičnijeg bombardovanja Aleksinca 5. aprila, izgledalo uznemirujuće, s obzirom da su gradske ulice bile prazne, te da se tada potvrdilo da jedno mesto čine njegovi stanovnici.

‒ Aprila meseca kada smo obeležavali godišnjicu NATO agresije, kada je granatirana zgrada Doma zdravlja i ulica Vuka Karadžića, gde smo imali znatne žrtve, pojavili smo se kod spomenika NATO žrtvama načelnik policijske stanice, zamenik predsednika opštine, ja i dva novinara. Delovalo je, meni lično, kao iz nekog futurističkog filma – nema stanovnika. I da znate Aleksinac nije lep kad nema stanovnika. Glavna ulica je bila pusta, čak i bez uličnih pasa i mačaka. Tek ljudi čine jednu sredinu i lepom i bogatom – zaključio je Stanković. 

Iako je, kako je rekao na Dan opštine red da se govori o svemu što je lokalna samouprava uradila u prethodnih nekoliko godina, Stanković je objasnio da to neće učiniti zbog toga što je izborna kampanja u toku, već da će se samo osvrnuti na prošlogodišnje rezultate.

‒ Jula meseca prošle godine završili smo radove na rekonstrukciji i dogradnji Fabrike za preradu pijaće vode ‘Bresje’ u vrednosti od 3,3 miliona evra. Aleksinac će imati i u količini i u kvalitetu vodu za 21. vek. Neposredno pred zimu završili smo uređenje pešačke zone u Aleksincu i Aleksinac je prvi put dobio trg, jer sve do tog trenutka mi smo imali ulicu koja je zabranjena za saobraćaj. I vredi pomenuti novu zgradu Centra za socijalni rad koja napokon liči na ustanovu jer dotle je to bila gradska kuća, koju su zaposleni u Centru za socijalni rad koristili kao javni prostor. Samo tih nekoliko miliona evra vam kaže sve jer brojke su egzaktne i teško je boriti se protiv njih – rekao je prvi čovek Aleksinca.

Dan opštine

Dan opštine Aleksinac obeležen je prigodnom svečanošću, ovoga puta bez dodele nagrada, priznanja i plakete, kao najvišeg priznanja opštine.

Peti jun se kao dan opštine Aleksinac slavi od 2003. godine u znak sećanja na 5. jun 1833. godine kada su ovi krajevi takozvanih šest nahija pripojeni Kneževini Srbiji. Pripajanje je usledilo nakon oslobođenja od Turaka krajem 1832. godine i diplomatskih aktivnosti koje su vođene narednih nekoliko meseci.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 3 =