Dan opštine

Дан општине након короне: Без побратима, уз високе званице

Први пут без гостију из далеких побратимских општина, грчког Лаврија, словеначког Загорја об Сави и бугарског Хисара. На обележавање Дана општине Алексинац, због актуелне ситуације са коронавирусом, изостали су и гости из суседних општина Сокобање, Ражња, Сврљига… Ипак, невеликом броју грађана и локалних јавних личности, распоређених на адекватној раздаљини, на свечаној академији у сали Дома културе, придружили су се високи званичници који су данас у посети Алексинцу, министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, државни секретар у министарству за омладину и спорт Предраг Перуничић и начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски, коју је први човек општине поздравио и као једног од домаћина.

Dan opštine

У свом обраћању, председник општине Алексинац подсетио је на најтежи период епидемије коронавируса, рекавши да у то време нису били сигурни како ће данашњи дан, важан датум у општинском календару, изгледати.

‒ Нисмо знали како ће се епидемија кретати, да ли ће јењавати или ће се радикализовати. Сви смо ми прошли тежак период последњих месеци, борили смо се за животе наших суграђана. Не бих смео да кажем да смо прошли добро због породица које су у Алексинцу остале без својих чланова, али смо учинили све да штета буде што мања – рекао је Станковић. 

Dan opštineОн је додао да је обележавање најтрагичнијег бомбардовања Алексинца 5. априла, изгледало узнемирујуће, с обзиром да су градске улице биле празне, те да се тада потврдило да једно место чине његови становници.

‒ Априла месеца када смо обележавали годишњицу НАТО агресије, када је гранатирана зграда Дома здравља и улица Вука Караџића, где смо имали знатне жртве, појавили смо се код споменика НАТО жртвама начелник полицијске станице, заменик председника општине, ја и два новинара. Деловало је, мени лично, као из неког футуристичког филма – нема становника. И да знате Алексинац није леп кад нема становника. Главна улица је била пуста, чак и без уличних паса и мачака. Тек људи чине једну средину и лепом и богатом – закључио је Станковић. 

Иако је, како је рекао на Дан општине ред да се говори о свему што је локална самоуправа урадила у претходних неколико година, Станковић је објаснио да то неће учинити због тога што је изборна кампања у току, већ да ће се само осврнути на прошлогодишње резултате.

‒ Јула месеца прошле године завршили смо радове на реконструкцији и доградњи Фабрике за прераду пијаће воде ‘Бресје’ у вредности од 3,3 милиона евра. Алексинац ће имати и у количини и у квалитету воду за 21. век. Непосредно пред зиму завршили смо уређење пешачке зоне у Алексинцу и Алексинац је први пут добио трг, јер све до тог тренутка ми смо имали улицу која је забрањена за саобраћај. И вреди поменути нову зграду Центра за социјални рад која напокон личи на установу јер дотле је то била градска кућа, коју су запослени у Центру за социјални рад користили као јавни простор. Само тих неколико милиона евра вам каже све јер бројке су егзактне и тешко је борити се против њих – рекао је први човек Алексинца.

Dan opštine

Дан општине Алексинац обележен је пригодном свечаношћу, овога пута без доделе награда, признања и плакете, као највишег признања општине.

Пети јун се као дан општине Алексинац слави од 2003. године у знак сећања на 5. јун 1833. године када су ови крајеви такозваних шест нахија припојени Кнежевини Србији. Припајање је уследило након ослобођења од Турака крајем 1832. године и дипломатских активности које су вођене наредних неколико месеци.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − thirteen =