Nasković

Алексинац кроз периоде стваралаштва Павла Насковића

У оквиру обележавања Дана општине, јуче је у Арт галерији Центра за културу и уметност отворена изложба слика академског сликара Павла Насковића. Алексиначка ликовна публика имала је прилику да види живописне пејзаже Алексинца и околине, који чине ретроспективу уметничког стваралаштва нашег суграђанина.

− Својим сликама, мозаицима, а богами и својим педагошким радом оставио је велики печат јер се један велики број људи, његових студената, определио за ликовно стваралаштво. Оно што је битно за ову изложбу јесте да је она права изложба за овај Дан зато што је ово ретроспектива Алексинца и околине. Оно што бих издвојио јесу панораме Алексинца које је аутор сликао из свог дворишта, и на којима се види исти угао гледања али кроз различите периоде изградње Алексинца, односно Алексинац кроз периоде стваралаштва Павла Насковића – рекао је, између осталог, Иван Матејевић отварајући изложбу. 

Nasković

Поставку „Алексинац и околина” чини 16 слика великог формата, насликаних комбинованом техником и уљем на платну 80-тих и 90-тих година прошлог века, а међу њима се налази и слика коју је Павле Насковић насликао давне 1960. године. Своју прву самосталну изложбу у Алексинцу имао је 1964. године у холу некадашње Гимназије „Дракче Миловановић”. Учесник је многих колективних ликовних колонија и групних изложби, самостално је приредио више од 50 изложби, а овом изложбом обележио је 56 година свог уметничког рада.

У разговору за наш портал аутор изложбе Павле Насковић казао је да је алексиначки крај веома инспиративан за рад јер се све налази надохват руке, у непосредној близини.

− Врло инспиративно је сликати у овом поднебљу, из разлога што је све ту, надохват руке, и Морава и Моравица, и предели Јастрепца, Бованског језера, Суботинца, Сокобање, предели Ртња, тако да сам ја сликајући обишао читаву територију наше општине и околине – рекао је Насковић.

Професор Насковић припада оној групи уметника која слика непосредно у близини и у директном контакту са оним што желе да насликају, често из свог дворишта, поред пута или у дубоком снегу.

− Верујем да онај ко жели да слика може толико тога у овоме да нађе инспирацију, јер ја полазим од тога да је најважније како се то све што се види слика, да је много битније како се слика, а не шта, јер и најједноставније дрво са крошњом може да буде насликано као добра слика, у било ком периоду, пролећу, јесени или зими – закључио је наш саговорник. 

Nasković

Више фотографија на фејсбук страници Радио Алексинца

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + 3 =