Демографски проблеми Алексинца: Смртност изнад, рађање испод просека у Србији

Министарка у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић, приликом данашње посете Предшколској установи „Лане”, похвалила је сарадњу са алексиначком локалном самоуправом и овдашњим установама, као и квалитет пројеката који стижу из Алексинца. Она је казала да од 2018. године, од када је на челу овог владиног кабинета, цео Нишавски округ је добио 180 милиона, а од тога је 45 милиона динара дошло у Алексинац.

‒ Реконструкција крова ове зграде и фасада је од тих средстава. Тако да 180 малишана и у јасленом узрасту и у старијој предшколској групи има неупоредиво квалитетније услове за боравак у дечијем вртићу ‘Лане’, који је централна предшколска установа. Затим, програми које смо ми овде финансирали били су везани и за балон салу у којој се физичка и спортска активност деце може одвијати несметано и квалитетно. Ове године негде око 20 милиона је уложено управо у два транспортна средства. Једно је намењено деци сеоских средина како би лакше долазили у предшколску установу, а друго транспортно средство је посебно интересантно због тога што је библиобус. Дакле библиотека која ће ићи по селима, деца и остали ће улазити у ту библиотеку, узимати књиге и на тај начин ћемо давати допринос ширењу културе и образовања наших најмлађих. Тако да то су само неки елементи сарадње – казала је министарка задужена за демографију и популациону политику.

Славица Ђукић Дејановић је још и казала да је ово само почетак активности на дугом путу демографског бољитка чији је крај далеко. Али тај први је јако важан. По њеним речима Алексинац је показао један сензибилитет када је у питању овај проблем, и квалитетно се припремао, а што је није изненадило.

‒ Знате у Алексинцу се не рађа годишње ни девет беба на 1.000 становника, а смртност је већа него што је у Србији, чак близу 17 људи на 1.000 становника умре. Просечна старост је нешто већа него у Србији, а очекивано трајање живота нешто краће. Тако да су то параметри који нас много не охрабрују. Међутим демографи су нас научили да када се све ради што треба, да ће за пет до 10 година бити значајних помака ‒ казала је министарка, уз напомену да искрено верује да ће будуће генерације регистровати те позитивне помаке.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × three =