Da li će oživeti omladinske radne akcije?

Klub brigadira „O*ruk generacija” iz Aleksinca bio je domaćin sastanka na kome su učestvovali predstavnici Saveza udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije (SORAS) i klubova i udruženja akcijaša sa teritorije Nišavskog, Pirotskog, Jablaničkog i Rasinskog okruga.

Nekadašnji akcijaši iz Beograda, Niša, Pirota, Leskovca, Kruševca, Ćićevca i, naravno, Aleksinca, razgovarali su o aktivostima u ovoj godini i planovima rada za 2022. Ovo je svakako bila zgodna prilika za razmenu iskustava o realizaciji lokalnih akcija i problemima sa kojima se klubovi i udruženja sreću u toku svojih aktivnosti. 

Posebno interesovanje učesnika skupa pobudilo je izlaganje predsednika SORAS- a Vuka Žugića koji je govorio o inicijativi da se na nivou Srbije pokrenu bar dve velike omladinske radne akcije na izgradnji značajnih infrastrukturnih objekata, a radi se konkretno o izgradnji pruge od Novog Sada ka Mađarskoj i auto-puta od Niša prema Prištini. Sa tom inicijativom, naglasio je Žugić, upoznati su predstavnici pet republičkih ministarstava.

− Ubeđeni smo da bi ove akcije imale izuzetan društveni, ekonomski, obrazovni i kulturni odjek, da bi odziv mladih bio izuzetno veliki i da bi te „velike” omladinske radne akcije bile još veći podsticaj da se u gradovima širom Srbije prepozna značaj dobrovoljnog omladinskog rada i da se osmisle projekti u kojima će mladi u svakoj školi i na fakultetu moći da urede i ulepšaju svoju sredinu − kazao je Žugić i naglasio da je SORAS već okupio 29 klubova i udruženja iz svih krajeva naše zemlje. – Sa većim brojem udruženja i naša snaga je veća u razgovorima sa predstanicima republičkih državih organa; u tim zahtevimakoji su vezani za društene uslove i okolnosti, za pravne uslove da bi dobrovoljni omladinski rad mogao da se širi i razvija. Mi se družimo da bi se setili najlepših dana i vrednosti svoje mladosti, ali i da bi pomogli u stvaranju društenih okolnosti i atmosfera kako bi se i neke buduće mlade generacije za neko vreme nalazile kao i mi sada sa najlepšim osećanjima nečega što su gradili i družili se − zaključio je Žugić.

Skup je protekao u radnoj i lepoj atmosferi. U razgovoru su, pored ostalih, učestvovala i petorica komandanata omladinskih radnih akcija, nekadašnji predsednik omladine Srbije Duško Todorović, ali i predstavnici organizacija sa kojima aleksinački akcijaši sarađuju – Miša Vojinović, predsednik Kluba dobrovoljnih davalaca „Humano srce” i Mića Milojević, sekretar Udruženja boraca.

U dvočasovnom razgovoru inicijative i projekti koje je pokrenuo SORAS dobili su punu podršku nekadašnjih akcijaša koji su izrazili želju da se ovaki skupovi češće organizuju.

Fotografije: Klub brigadira „O ruk generacija”

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

three + two =