Cveće na spomenike u Čukurovcu i na Gradištu

‒ Zbog vanredne situacije izazvane korona virusom, prinuđeni smo da u velikoj meri redukujemo program obeležavanja 1. aprila – Dana omladinskih radnih akcija, kaže se, između ostalog, u današnjem saopštenju koje je na adresu naše redakcije uputio Klub brigadira „O′ruk generacija” iz Aleksinca.

‒ Umesto tribine, izložbe fotografija i priznanja, izdavanja biltena i druženja nekadašnjih i sadašnjih učesnika radnih akcija, delegacija Kluba brigadira „O′ruk generacija” posetiće sutra dva spomen-obeležja na području aleksinačke opštine i položiti cveće. Radi se o spomen-obeležju u podjastrebačkom selu Čukurovcu gde je 9. jula 1944. godine osnovana jedna od prvih omladinskih radnih brigada u Srbiji i spomeniku skojevcu Aci Sinadinoviću koji je poginuo na Gradištu, u ataru sela Vrćenovice, a čije su ime vrlo često nosile brigade sa područja opštine ‒ dodaje se u saopštenju.

Inače, Klub brigadira „O′ruk generacija” obnovio je svoj rad na dašnji dan pre sedam godina, a okuplja nekadašnje učesnike omladinskih radnih akcija, kao i mlade koji su prošle i pretprošle godine učestvovali na ekološkim akcijama na Kopaoniku i Đerdapu.

Spomen obeležje u Čukurovcu (fotografija iz arhive)

Naslovna fotografija: arhiva.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

three × one =