За житеље општине Алексинац јефтиније заштитне маске

Заштитне маске су ових дана један од најтраженијих производа у Србији па и у нашем граду. И поред чињенице да је цена маски сада знатно већа у односу на период пре појаве новог вируса Ковид-19, многи грађани нестрпљиво чекају у редовима испред продајних објеката.

Ипак по приступачности цена издвајају се маске произведене у фабрици „Новитет” д.о.о. из Житковца. У њиховом малопродајном објекту у Алексинцу, прекопута Дома културе, грађани могу да их купе уз ограничење, тако да појединац може купити само једно паковање (10 маски).

На питање зашто је цена њихових маски нижа од увозних и набављених у Србији, које се крећу и преко 100 динара, руководство фирме „Новитет” нам је у допису одговорило.

„Послујемо у сектору текстила готово 40 година и имамо увид у набавне цене скоро свих материјала на тржишту од којих је могуће сашити обичну текстилну маску за лице.

Одрадили смо калкулације за различите врсте материјала, од папира до најфинијих памучних материјала и дошли до закључка да цена било које маске за лице са урачунатим радом радника, манипулативним трошковима и пристојном зарадом послодавца (око 20%) не може прећи малопродајну цену од 60,00 динара.

Red za maske
Испред “Новитета” ред за маске, фото: Из архиве

Свесни ситуације у којој се тренутно сви налазимо, сходно свим људским, патриотским и мoралним начелима донели смо одлуку да део маски донирамо онима којима је то најпотребније, а да цене истих у нашем малопродајном објекту буду од 26,00 дин. и 46,00 дин.

Трудимо се свакодневно да нашим суграђанима обезбедимо маске за једнократну употребу од четворослојног ретекса као и памучне маске које могу да се перу, пеглају и користе још неколико пута.Сва остала правна лица на територији Републике Србије могу купити маске по цени од 30,00дин+ПДВ и 46,00дин+ПДВ.

За разлику од многих других маски које су се појавиле на нашем тржишту, ми своје маске производимо у погону који поседује дозволу за производњу медицинских средстава. Желели смо да региструјемо заштитне маске, заштитне комбинезоне и мантиле за једнократну употребу код агенције за лекове, али би то изискивало доста времена а тржиште није могло да чека, сходно новонастaлој ситуацији. То је једини разлог зашто на нашем паковању стоји да маска није медицинско средство.

На крају, ово ће све проћи, а ми желимо да наставимо да живимо и радимо у овом граду са нашим људима којима смо веома захвални на разумевању и подршци у овој ситуацији у којој смо се нашли. Посебно ценимо пожртвованост и преданост наших радника на које смо најпоноснији у овим тренуцима – стоји у саопштење овог житковачког произвођача достављеном нашем медију.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 11 =