Čuvari tradicije i kulturne baštine našeg naroda

U okviru Manifestacije „Kulturno stvaralaštvo na selu” svoje umeće krajem prošle sedmice predstavilo je pred svojim sugrađanima Kulturno-umetničko društvo „Vidovdan” iz Velikog Drenovca.

Dobar poznavalac prilika kada je u pitanju ova manifestacija je dugogodišnji voditelj i novinar Zoran Živković, koji je za naš medij ocenio njen značaj za očuvanje kulturnog nasleđa i u ovim uslovima diktiranim epidemijom virusa „korona”.

− Kao neko ko je već desetak godina deo „Kulturnog stvaralaštva na selu” mogu da kažem da je manifestacija u potpunosti ostvarila svoj cilj, a to je očuvanje tradicije i bogate kulturne baštine našeg naroda. Divno je družiti se sa mladim ljudima iz seoskih naselja koji i pored društvenih mreža i novih tehnologija ne zaboravljaju stare narodne običaje, izvorne pesme i igre iz širokog folklornog spektra Srbije. U međuvremenu pojavila su se nova, kvalitetna Kulturno-umetnička društva, što uz angažovanje Centra za kulturu i umetnost daje nadu da će „Stvaralaštvo” i dalje trajati. Najbolja potvrda tome je i ovogodišnji ciklus koji se zbog novonastale situacije održava u drugom terminu i nešto izmenjenom obliku, a opet, ništa nije izgubio na kvalitetu. To su pokazale prethodne tri priredbe na kojima su nastupila Kulturno-umetnička društva „Bukovik”, „Dejan Jovanović Deša” i „Vidovdan”. − kaže Živković.

Narednog petka svoj program predstaviće KUD „Aleksinački Rudnik” iz istoimenog mesta.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

nine + 19 =