Буџет општине: За власт штедљив, за опозицију расипнички

Одборници Скупштине општине Алексинац су на данашњој седници одлучивали о више тачака у вези са општинском касом. Најпре, усвојили су Извештај о оствареним приходима и извршеним расходима Буџета општине Алексинац у првих девет месеци ове године. У овом извештајном периоду у јавну касу је пристигло близу 878 милиона и 200 хиљада динара, што је скоро 69 одсто у односу на годишњи план буџета општине Алексинац. У првих девет месеци 2020. године општински буџет је имао расход од преко 805,5 милиона динара или нешто више од 57 одсто годишње планиране потрошње. Настављена је вишегодишња пракса добре ликвидности буџета, трошило се онолико колико је било пара, без кредитног задуживања.

На основу анализе прихода и расхода у првих 11 месеци, дошло је и до четвртог овогодишњег ребаланса буџета подржаног од већине одборника. Тако да је планирано да буџет за 2020.годину износи нешто више од милијарду и 257 милиона динара, што је додатно смањење за 1,8 одсто у односу на септембар.

Представници народа већином гласова усвојили су и Буџет општине Алексинац за 2021. годину у висини од милијарду и 355,5 милиона динара. Планирано је да општинска каса буде пунија за 2,4 одсто у односу на ову годину. Образлажући одборницама Буџет, начелница Одељења за финансије у Општинској управи Вања Стаменковић, казала је да се очекује значајно повећање прихода од пореза на зараде од седам одсто, а да је за капиталне инвестиције намењено преко 143 милиона динара.

Председник општине Далибор Радичевић је изјавио да је буџет планиран рестриктивно нарочито према корисницима, како би што више остало пара за инвестиције.

– Целокупан буџет је око милијарду и 300 милиона, од тих пара планирамо директне инвестиције, односно те капиталне инвестиције у вредности од 143 милиона динара. Поред тих инвестиција које зовемо капиталне инвестиције које се директно односе на одређене пројекте за канализацију, за путеве имамо и значајна средства која се издвајају кроз поверене послове нашим јавним предузећима. Она су намењена за одржавање путева, улица у граду, по месним заједницама за редовно функционисање. То је оно што јавна предузећа раде сваког дана и финансирају се, наравно, из буџета општине Алексинац – објаснио је председник Радичевић оповргавајући тврдње да се сразмерно величини буџета премало издваја за инвестиције.

Опозициони одборник Иван Димић из Групе грађана „За бољу општину Алексинац“ није гласао за овај буџет образложивши да је он сличан овогодишњем, с тим што је још мање инвестиција. Он сматра да одржана јавна расправа о буџету није омогућила грађанима да кажу шта су по њима приоритети за финансирање из општинске касе у наредној години.

– По овој власти, приоритети су двориште иза катастра од 30 милиона, кружни ток код касарне 25 милиона и још неки пројекти што апсолутно није приоритет за општину Алексинац. Дакле, имаћемо инвестиције на нивоу 10 посто буџета што је очајно. То је доказ да је овај буџет пре свега расипнички. Дели се на плате и неке додатке људима који већ имају приходе, а на све остале грађане се врло мало мисли и то је основна замерка овом буџету – каже Димић

Одборник Димић је био незадовољан и ребалансом буџета за ову годину истичући позицију за социјална давања запосленима. То је у изјави за наш медиј објаснио након завршетка скупштинског заседања.

– Ја сам се и прошле године бунио када је на крају године општинским радницима додељено по 40.000 динара на име социјалне помоћи. Највише ми смета тај израз „социјалне помоћи“. Испада да су радници који су примали плату свих ових месеци били најугроженији становници општине Алексинац. А шта је са свим осталима који немају примања или су незапослени, о томе се овде није водило рачуна. Мислим да је то један потез који у време пандемије апсолутно није оправдан и тиме се директно троше паре свих грађана општине Алексинац, негде око седам милиона динара. Уместо да се за те паре уради нешто друго, да се помогне најугроженијима или да се за све грађане уради нека инвестиција која би била од користи – објашњава своје незадовољство опозициони одборник Димић.

Одборник Странке Руса Србије Светомир Милановић, иако је за говорницом казао да подржава актуелну власт и председника Александра Вучића, не може да гласа за овакав општински буџет због малог издвајања новаца за сеоска насеља. По њему и то што је намењено месним заједницама није по реалним критеријумима, већ по партијској припадности. Милановић је одборнике подсетио да је раније преко два фонда та расподела средства била праведнија.

– Значи она средства која су била опредељена за Градски грађевински фонд користила су се да се гради варош, а намењени новац преко Фонда за насељена места, он се могао употребити само за насељена места. За Фонд се издвајало негде око 26 милиона када је годишњи буџет био 199 милиона. А сада од милијарду и триста милиона, видите, за улагања у тим насељима нема ни пет процента, нека буде шест процента у овом буџету – објашњава одборник Милановић.

На данашњој седници одборници су изгласали и одређене кадровске промене у појединим јавним установама, чији је оснивач локална самоуправа. Са места директора Спортско-рекреативног центра  Алексинац – „СРЦА“ разрешена је Милена Максимовић, која је именована за вршиоца дужности директора у Установи за одмор и рекреацију деце „Липовац“. Досадашњи одборник, коме је именовањем за в.д. директора престао одборнички мандат, Душан Пешић је нови први човек Спортско рекреативног центра у Алексинцу.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − two =