Општинска влада о буџету, раду јавних предузећа и радним местима

На седници Општинског већа Општине Алексинац, одржаној данас, чланови општинске владе дали су зелено светло Извештају о остварењу локалног буџета у првих девет месеци ове године, као и о тромесечним извештајима алексиначких јавно комуналних предузећа. Већници су усвојили и измењени и допуњени Правилник о систематизацији радних места у Општинској управи.

Када је у питању буџет општине Алексинац, за сада нема проблема у његовој текућој ликвидности и то је већ вишегодишња карактеристика алексиначке општинске касе. Троши се колико се приходује и за сада без кредитног задужења. У овом периодном извештају у јавну касу је пристигло близу 878 милиона и 200 хиљада динара што је скоро 69 одсто у односу на годишњи план буџета општине Алексинац. У првих девет месеци 2020. године општински буџет је имао расход од преко 805,5 милиона динара или нешто више од 57 одсто годишње планиране потрошње.

Поменути приходи највише су остварени трансфером средстава са нивоа републичких власти и то нешто више од 401 милиона динара. Од пореза на доходак, добити и капиталне добити, као најзначајнијег облика прихода пристигло је 321,5 милион динара или преко 66 одсто од годишњег плана. Интересантно да је код пореза на зараде подбачај једноцифрен, иако је сво време на ток догађаја утицала епидемија на вирус корона. Давања на зараде су општинском буџету донела приход од преко 273,5 милиона динара или близу 67 одсто планираних средстава, што је мања реализација од плана за 8,3 одсто.

Што се тиче мање потрошње од планиране, разлог је специфична ситуација која је настала због пандемије корона вируса, тако да се потрошња по програмским активностима и програмима кретала од 50 до 78 одсто. Међу онима који бележе највише проценте остварења су комуналне делатности у износу од преко 68 одсто, као и предшколско образовање где је утрошено 66 одсто планираних годишњих средстава. Након општинског већа о овом извештају изјасниће се и Скупштина општине Алексинац.

Што се тиче овдашњих јавних предузећа за сада су њихови резултати пословања задовољавајући, имајући у виду дешавања око актуелне епидемије. Јавно комунално предузеће „Комуналне услуге” закључно са трећим кварталом ове године је остварило нето губитак од око два милиона и 700 хиљада динара. Планирани приходи остварени су са 92 одсто, док су расходи изнад плана, односно 101 одсто.

Јавно предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност „Алексинац” у првих девет овогодишњих месеци остварило је пословни добитак од скоро десет милиона динара. Укупни приход је био 79 милиона, а расход нешто више од 69 милиона динара. Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација” до 30. септембра приходовало је 125 милиона и 164 хиљада динара или пет одсто мање од очекиваног прихода од око 131 милион динара. За седам одсто од плана се и мање трошило, па су расходи 124 милиона и 733 хиљаде динара. Тако да је ово предузеће на крају трећег квартала исказало позитиван резултат у нето износу од 367 хиљада динара.

Новом систематизациом радних места у Општинској управи и Правобранилаштву општине Алексинац предвиђено је, односно систематизанована су 127 радна места, што је за једно више у односу на раније. За два радника се и реално повећа број упослених у Општинској управи, па их је сада 113. Како је казано, тај број је много мањи у односу на број упослених од пре неколико година.

Овог пута пред већници је био само један захтев за ван судско поравњање због уједа паса луталица.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 19 =