Божић „примирио” корону

Судећи по резултатима у протекла три празнична дана може се закључити да је епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац, када је у питању ковид-19, нешто повољнија у односу на период на почетку ове године.

Јуче, у недељу, од 50 урађених анализа само у једном случају је откривено присуство вируса корона. На дан Божића, у суботу 7. јануара, у алексиначким ковид здравственим установама помоћ је затражила 91 особа, а само код три лица је евидентирано оболевање од ковида-19. На Бадњи дан, у петак 6. јануара, ковид амбуланте су биле нешто пуније па се на преглед јавило 129 пацијената. Од њих, шесторо су новооболели од вируса корона.

Протекла седмица, нарочито после новогодишњих празника није била охрабрујућа јер је већ у понедељак 2. јануара било 10 новооболелих иако су анализирана само 72 узорка. У уторак на подручју наше општине је било осам новозаражених, у среду девет, а у четвртак тај број је био двоцифрен па је евидентиран вирус код 11 пацијената. У ова два дана са симптомима сличним ковиду-19 јавило се дневно близу 150 особа.

Да ли ће и након божићних светковина доћи до скока новозаражених као и код новогодишњих празника остаје да се види, мада ово је био породични празник па је циркулација међу људима била нешто мања него на дочеку 2023. године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 2 =