Бадњи дан и Божић обележени у духу традиције, данас се слави Свети Стефан

Српска православна црква и њени верници данас обележавају трећи дан Божића који је посвећен Светом првомученику и архиђакону Стефану. Некада се на овај дан износила божићна слама из куће, али тихо да се не отера Божић, и пажљиво јер је драгоцена. У данашњем савременом свету ово је радни дан па све установе у нашој општини раде, пошто је Божић једнодневни државни празник и како се он ове године пао у суботу данашњи дан понедељак празнује се радно.

Да је свечано било у протекла три дана показују извештаји које смо добили из цркава на подручју општине Алексинац где су окупљени верници уз литургију и паљење бадњака почели обележавање једног од највећих хришћанских празника. За најмлађе су били припремљени пакетићи које су обично делили свештеници, а у појединим црквеним општинама ту улогу су преузимали Деда Мразеви. Уз паљење бадњака, обележавање Бадњег дана употпунили су и велики ватромети, који су појава новијег датума, али су били врло занимљиви најмлађој публици.

Очекивано, тако је било и у храму Светог Николе у Алексинцу где је боравио и наш сарадник Хаџи Миодраг Миладиновић и који је те свечане тренутке забележио својим фото-апаратом и снимке објавио на својој Фејсбук страници.

Слична атмосфера је била и у црквама на сеоском подручју. Већ неколико година заредом у гредетинској цркви Покрова Пресвете Богородице осим паљења бадњака и свечане литургије, у тамошњем црквеном дому се организује подела новогодишњих пакетића. Ове године Деда Мраз је даривао стотинак малишана из Гредетина, Крушја и околних места. Пакетиће су обезбедиле ове две месне заједнице уз финансијску помоћ Општине Алексинац.

Наравно и сутрадан, 7. јануара, настављено је свечано обележавање Христовог рођења, али сада у кругу породице. То се могло осетити и на улицама када је било мање народа, а скоро ништа од продавница и других услужних објеката није радило. Другог дана Божића иако је владала свечана атмосфера, неуобичајено топло време за ово доба године је утицало да велики број наших суграђана прошета улицама града, а и по традицији да оде и дочека госте. Врата трговинских радњи и угоститељских објеката поново су скоро у пуном капацитету отворена и наговестила су наше враћање данашњим радним обавезама.

И данас се верници поздрављају поздравом „Мир Божији, Христос се роди” уз отпоздрав „Ваистину се роди”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 9 =