Ближимо се просеку – 30 дневно новозаражених

Оствариле су се предпоставке да ће претходна седмица у епидемијском смислу бити за сада најнеповољнија летња недеља. У алексиначким здравственим установама за седам дана са симптомима сличним ковиду-19 се јавило 604 пацијента, односно у просеку преко 86 особа дневно. За тај период новооболелих је 193 лица или на дневном нивоу скоро 28 случајева.

У односу на седам дана раније број новозаражених је више него дупло повећан, јер је у тих седам дана од 491 анализиране особе од ковида-19 оболело је 86, односно у просеку око 12 особа дневно. Колико се шири вирус може се закључити и упоређивањем података за период, од четвртог до десетог јула. Тада је од 429 анализа у 31 случају откривено присуство вируса или дневно у просеку су оболевале 4,4 особе.

Када говоримо о седмици за нама најкритичнији дани су били понедељак када је од 112 узорака 46 било позитивно на вирус и петак када је забележено 97 прегледа и потврђено оболевање 32 особе.
Број новооболелих у Србији је у порасту. Епидемиолози кажу да је црвени аларм поново упаљен, јер већ имамо 500 хоспитализованих пацијената, а да се за десетак дана очекује више од 1000. Вирус се стално развија и постаје “превише паметан”, поручује и доктор из Светске здравствене организације (СЗО).

Доктор Зоран Бекић, директор Дома здравља „Савски венацˮ и координатор за вакцинацију изјавио је за РТС да се у наредних недељу дана на дневном нивоу може очекивати и до 6.000 новооболелих на дневном нивоу. Саветује да се грађани вакцинишу и придржавају епидемијских мера.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 1 =