Биће алексиначких јагода

Производња јагода на подручју општине Алексинац већ деценијама стагнира. Од некада чувеног рејона за производњу индустријске јагоде „зенге зенгане” која је и на европском тржишту била појам квалитета, у подјастребачком делу наше општине остао је мали број произвођача. Од како су настале климатске промене и дошло је време да без наводњавања и примене савремених технологија није могуће произвести јагоду коју тражи тржиште,у  алексиначким селима је нестао онај мајски и јунски опијајући мирис овог првог сезонског воћа у години.

Ретки заљубљеници у гајењу овог воћа се не предају и покушавају да сачувају производњу у овим крајевима. У Удружењу „Јагода” из Гредетина кажу да су нас по масовности одавно претекли Крушевљани, Шабчани и још неки региони где се јагода почела гајити последњих деценија. Исти извор каже да се због неколико узастопних тешких година за одгајиваче јагода од ове производње одустало и у перспективном подручју поред Јужне Мораве. За сада се још по неки засад може видети у Житковцу.

Један од оних који се не предаје и осавремењује производњу је свакако млађани Милош Новковић из Гредетина. За овог младог и амбициозног човека нама предаха ни у овим празничним данима. Затекли смо га како у новопостављеном професионалном пластенику довршава садњу више сорти јагода које су летос увезене из Италије.

Како нам је казао, уз помоћ субвенција од стране ресорног министарства набавио је шест професионалних пластеника чија је монтажа у току. Четири су ширине осам и дужине 40 метара, а два су широка по осам и дугачка по 22 метра. У једном је већ засађено преко шест хиљада садница јагоде, остали се припремају за каснију летњу садњу, тако да ће следеће јесени овдашњи купци имати прилику да конзумирају јагоду са нашег подручја уместо увозних турских, грчких, шпанских или албанских. Новковић на отвореном пољу већ има под јагодом 2,3 хектара, а у овој години најављује садњу нових површина. Циљ је засад од три хектара.

У Удружењу „Јагода” кажу да ће знајући његову посвећеност, вредност и спремност да учи Новковић успети у својим намерама и да је он један од младих људи у нашој општини који су лидери у пољопривредној производњи. Још је значајније то што ће потрошачи имати прилику да конзумирају свежу домаћу јагоду и ван сезоне. Осим што ће она свежија стизати на тржиште, на њен квалитет утицаће и климатски услови овог краја, хладне ноћи и топао дан, односно те температурне разлике које погодују јагоди. Све у складу са европским трендом, локално је најбоље, поручују из овог Удружења. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − four =