Припрема празника у пуном јеку

Након Нове године, сада нам предстоји прослава Бадњег дана и Божића. Према традицији, богата трпеза је саставни део празновања Бадњег дана и Божића, а сви они који још нису стигли да купе потребне намирнице могу да се препусте понуди алексиначке Зелене пијаце. Како је бадњи дан последњи дан Божићног поста, суво и свеже воће је незаобилазни део посног обеда. То је највероватније и разлог зашто за сувим шљивама, орасима и смоквама влада велико интересовање купаца.

На пијаци се суве шљиве могу пазарити по цени од 250 до 400 динара у зависности да ли су са коштицом или без, док за килограм очишћених ораха треба издвојити 400-500 динара. Орах у љусци кошта 200 динара, а за килограм сувих смокви треба платити око 450 динара. Јабуке коштају од 30 до 70 динара, цена мандарина је од 70 до 120, док су наранџе око 120 динара. Цена печенке је од 40 до 50 динара за килограм.

Међутим, и поред солидне понуде, продавци на пијаци нису баш задовољни пазаром, јер је ове године приметан мањи број купаца. Ипак, велике су гужве у маркетима и пуљарама где је понуда слична, а цене нешто више.

Понуда око пијаце од данас богата је и за један нови артикл, а оно што је приметно, јесте да је понуда бадњака много мања него минулих година. Ко год не може да оде ван града, бадњак може набавити по цени од 30 до 250 динара, у зависности од величине и аранжмана. Божићна пшеница кошта 100, а рукохват сламе 30 динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + 15 =