Bez petrovdanske kiše kukuruzu se loše piše

Vreo letnji talas sa visokim temperaturama nikako ne odgovara skoro svim ratarskim kulturama.

Na većini parcela kukuruz je u jako lošem stanju, mada ima i useva koji se još dobro “drže”.

− Imamo useve kukuruza koji već sada metliči, koji je došao do dubinske vlage, kvalitetno se ukorenio i tu se uglavnom radi o dobrom sklopu biljaka koji se za sada dobro bori protiv suše, uvrće list, smanjuje transpiracionu površinu i za sada ovi usevi odolevaju − kaže Saša Stanković, savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Niš.

Međutim, kao ističu stručnjaci, usevi koji su kasnije sejani i koji su naišli na period sušnog vremena nisu duboko pustili koren. Masovna je pojava retkih useva na terenu i što je najgore ove useve iz kasnijih faza razvoja najviše pogađaju ove visike temperature i suša.

− Već imamo pukotine na zemljištima i postoji već opasnost da li će preživeti ovi usevi. Oni takođe uvrću list i bore se protiv suše, ali biljke koje su slabe sporije rastu i razvijaju se i ako u ovom periodu nema kod njih metličenja, nema adekvatnog okorenjavnja do korišćenja dubinske vlage, u tim situacijama ovi usevi će se teško izboriti − dodaje Stanković.

Da li će kukuruz uspeti da se izbori sa sušom, ostaje da se vidi, pogotovo što se i u narednih nekoliko dana najavljuju visoke temperature. Dugo očekivana petrovdanska kiša će sigurno izostati, a moguće padavine meteorolozi najavljuju tek prvog dana vikenda.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × five =