Без петровданске кише кукурузу се лоше пише

Врео летњи талас са високим температурама никако не одговара скоро свим ратарским културама.

На већини парцела кукуруз је у јако лошем стању, мада има и усева који се још добро “држе”.

− Имамо усеве кукуруза који већ сада метличи, који је дошао до дубинске влаге, квалитетно се укоренио и ту се углавном ради о добром склопу биљака који се за сада добро бори против суше, уврће лист, смањује транспирациону површину и за сада ови усеви одолевају − каже Саша Станковић, саветодавац у Пољопривредно стручној и саветодавној служби Ниш.

Међутим, као истичу стручњаци, усеви који су касније сејани и који су наишли на период сушног времена нису дубоко пустили корен. Масовна је појава ретких усева на терену и што је најгоре ове усеве из каснијих фаза развоја највише погађају ове висике температуре и суша.

− Већ имамо пукотине на земљиштима и постоји већ опасност да ли ће преживети ови усеви. Они такође уврћу лист и боре се против суше, али биљке које су слабе спорије расту и развијају се и ако у овом периоду нема код њих метличења, нема адекватног окорењавња до коришћења дубинске влаге, у тим ситуацијама ови усеви ће се тешко изборити − додаје Станковић.

Да ли ће кукуруз успети да се избори са сушом, остаје да се види, поготово што се и у наредних неколико дана најављују високе температуре. Дуго очекивана петровданска киша ће сигурно изостати, а могуће падавине метеоролози најављују тек првог дана викенда.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × one =