Bajka o začaranoj lepotici

Bajka koja nas uči o snazi ljubavi

Četvrte takmičarske večeri ovogodišnjeg ZIPO festivala, sinoć, aleksinačka publika bila je u prilici da pogleda nešto drugačiju predstavu u odnosu na one koje su bile na programu prethodnih večeri. U pitanju je lutkarska predstava „Bajka o začaranoj lepotici”, rađena po tekstu i u režiji bugarskog velikana lutkarske scene Slavča Malenova, koju su na veliku scenu Doma kulture izveli glumci Pozorišta lutaka „Pinokio” iz Beograda.

„Bajka o začaranoj lepotici” je scenska adaptacija narodne priče, koja ima dinamični tok i interesantne likove. Lajt motiv ove lutkarske predstave je ljubav – najvažnije osećanje u ljudskom životu. U njoj imamo kralja i kraljicu i njihova tri sina – kraljevića. U njoj su takođe i tri lepe devojke, koje žive u Ružinoj šumi, ali koje se ne mogu udati jer jedna od njih – lepotica Crnoroba je začarana od strane zlog Čarobnjaka kletvom da čim pogleda nekog momka on se pretvara u drvo. Najstariji i srednji sin kralja i kraljice nisu uspeli da odole, a da ne zatraže pogled lepe Crnorobe koja ih je pretvorila u drveće. Najmlađi kraljević je vešto uspevao da odoli svim izazovima na tom putovanju i uz pomoć ljubavi uspeo da otkloni čari zlog Čarobnjaka, oslobodi Crnorobu i svoju braću, i kao što svaka bajka ima srećan kraj, ova se završava trostrukim venčanjem gde svaki od kraljevića oženi jednu od sestara. Za svoju odvažnost i iskazanu ljubav najmlađi član kraljevske porodice osvojio je srce Crnorobe.

Bajka o začaranoj lepoticiGlumci na sceni veoma su precizno dočarali svaki pokret marioneta i time su u potpunosti „oživeli” likove ove bajke. Sudeći po reakcijama tokom predstave, mališani i njihovi roditelji su sa pažnjom pratili tok predstave i sa vremena na vreme nagrađivali glumce velikim aplauzima.

 

Bajka o začaranoj lepoticiZa glumca večeri proglašen je Đorđe Kadijević, koji je interpretirao lik najmlađeg kraljevića. A u ostalim ulogama našli su se: Goran Popović, Željka Mandić, Borko Sarić, Nikola Mijatović, Lako Nikolić, Zorana Milošaković Tasić, Jovan Popović, Nela Nikolić, Ljiljana Živić, Biljana Mihajlović i Dragana Vasić.

Bajka o začaranoj lepotici

Ova predstava svoju je premijeru doživela 1. aprila ove godine u okviru obeležavanja 50 godina postojanja ovog beogradskog lutkarskog pozorišta.

Večeras, pete takmičarske večeri, na programu je još jedna lutkarska predstava. U pitanju je „Dečak i mesec” Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” iz Zrenjanina, rađena po motivima pripovetke Branka Ćopića „Mjesec i njegova baka”.

 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

one × 4 =