Највероватније поскупљују комуналне услуге

Пословање алексиначких јавних предузећа у првом тромесечју ове године највероватније наговештава неминовно поскупљење комуналних услуга у другој половини године. Колико ће оно износити зависиће и од спремности локалне самоуправе као оснивача да део тих трошкова финансира из општинске касе, како би се сачувао колико толико стандард најугроженијих грађана.

У прва три месеца 2022. године сва три комунална предузећа су у извештајима достављеним Општинском већу општине Алексинац исказала губитке. ЈКП „Комуналне услугеˮ је од 1. јануара до 31. марта планирани пословни приход остварило са 81 одсто и забележило губитак од око 800.000 динара. Као разлог оваквог стања наводи се некориговање цена комуналних услуга, а у међувремену сви инпути, односно трошкови горива и осталих елемената битних за рад, су поскупели.

Кошење Брђанке (извор: Фејсбук страница Општине Алексинац)

ЈКП „Водовод и канализацијаˮ је такође исказало губитке у извештајном периоду од 4.226.000 динара, уз напомену да су планирани приходи остварени са 64 одсто, али да су планирани трошкови остварени са 74 одсто. Ово предузеће има и кредитно задужење око 146 милиона динара.

Vodovod
Зграда ЈКП “Водовод и канализација” (архива Алпрес)

И треће комунално предузеће које има мањи додир са грађанима Јавно предузеће за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац у прва три месеца је у минусу око 5,7 милиона динара. Скок цена горива и грађевинског материјала, зима без већих падавина, као и одређени догађаји око механизације су допринели оваквим резултатима.

Ова предузећа не могу да рачунају на повећање продуктивности из сопствених резерви. Смањење плата је тешко изводљиво, јер је већина запослених на минималцу. Додуше, нисмо вршили анализу односа производних и непроизводних радника. У Комуналним услугама 85 радника од 106 има дотирану минималну зараду, а бруто зарада свих запослених је 28 одсто мања од просечне бруто зараде у Републици Србији.

И у „Водоводу и канализацијиˮ по њиховом извештају плате нису баш стимулативне. Просечна бруто зарада је мања за 20 одсто од републичког просека и износи нешто више од 77.000, односно нето око 56.000 динара. Овде није исплаћена солидарна помоћ.

У „Путевимаˮ просечна бруто зарада је преко 72 хиљаде, а нето преко 52 хиљаде динара. С тим што је најнижа појединачна нето плата око 44, а највиша нето без пословодства преко 99 хиљада динара. Према достављеном извештају просечна нето плата је око 88 хиљада, а бруто око 123 хиљаде динара. Из достављених извештаја Општинској влади није се могло видети о висини плата руководећег кадра у остала два комунална предузећа.

Илустрација (архива Алпрес)

За оног који нема посао и ове зараде су примамљиве, али за стручњаке од кредибилитета, амбициозне и вредне оне нису уопште атрактивне, јер на тржишту могу да нађу и боље плаћени посао.

У таквој ситуацији остаје само питање, када ће и колко ће поскупети комуналне услуге. Незванично, у локалној самоуправи се вагају подаци и пре доношења одлуке стремиће се да то повећање цена најмање угрози најсиромашније. Како и када, видећемо. Очекивања су да ће се то дести јула месеца и касније, мање вероватно јуна.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 2 =