Bajka o začaranoj lepotici

Бајка која нас учи о снази љубави

Четврте такмичарске вечери овогодишњег ЗИПО фестивала, синоћ, алексиначка публика била је у прилици да погледа нешто другачију представу у односу на оне које су биле на програму претходних вечери. У питању је луткарска представа „Бајка о зачараној лепотици”, рађена по тексту и у режији бугарског великана луткарске сцене Славча Маленова, коју су на велику сцену Дома културе извели глумци Позоришта лутака „Пинокио” из Београда.

„Бајка о зачараној лепотици” је сценска адаптација народне приче, која има динамични ток и интересантне ликове. Лајт мотив ове луткарске представе је љубав – најважније осећање у људском животу. У њој имамо краља и краљицу и њихова три сина – краљевића. У њој су такође и три лепе девојке, које живе у Ружиној шуми, али које се не могу удати јер једна од њих – лепотица Црнороба је зачарана од стране злог Чаробњака клетвом да чим погледа неког момка он се претвара у дрво. Најстарији и средњи син краља и краљице нису успели да одоле, а да не затраже поглед лепе Црноробе која их је претворила у дрвеће. Најмлађи краљевић је вешто успевао да одоли свим изазовима на том путовању и уз помоћ љубави успео да отклони чари злог Чаробњака, ослободи Црноробу и своју браћу, и као што свака бајка има срећан крај, ова се завршава троструким венчањем где сваки од краљевића ожени једну од сестара. За своју одважност и исказану љубав најмлађи члан краљевске породице освојио је срце Црноробе.

Bajka o začaranoj lepoticiГлумци на сцени веома су прецизно дочарали сваки покрет марионета и тиме су у потпуности „оживели” ликове ове бајке. Судећи по реакцијама током представе, малишани и њихови родитељи су са пажњом пратили ток представе и са времена на време награђивали глумце великим аплаузима.

 

Bajka o začaranoj lepoticiЗа глумца вечери проглашен је Ђорђе Кадијевић, који је интерпретирао лик најмлађег краљевића. А у осталим улогама нашли су се: Горан Поповић, Жељка Мандић, Борко Сарић, Никола Мијатовић, Лако Николић, Зорана Милошаковић Тасић, Јован Поповић, Нела Николић, Љиљана Живић, Биљана Михајловић и Драгана Васић.

Bajka o začaranoj lepotici

Ова представа своју је премијеру доживела 1. априла ове године у оквиру обележавања 50 година постојања овог београдског луткарског позоришта.

Вечерас, пете такмичарске вечери, на програму је још једна луткарска представа. У питању је „Дечак и месец” Народног позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина, рађена по мотивима приповетке Бранка Ћопића „Мјесец и његова бака”.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − eighteen =