АМХ „Шуматовац” концертом обележио своју славу

На празник када је основан пре 137 година, Алексиначки мешовити хор „Шуматовац” је алексиначкој публици даривао традиционални Сретењски концерт. Ове године концерт је одржан у Црвки Светог Николе у Алексинцу.

Певачи различитих професија и година, који заједно деле љубав према хорском певању, из године у годину све више привлаче пажњу својим феноменалним наступима како на овдашњој, тако и на сценама широм неше земље и региона. Оно што је такође приметно јесте и велики број младих људи који се укључује у рад овог хора, на шта нам је указао и сам диригент Димитрије Голубовић.

− Годину иза нас обележио је долазак неких нових младих снага, пуно наступа, пуно путовања по Србији, пуно нових контаката. Чини нам се да наш хор расте и да је за сада барем традиција читавог хора у безбедним рукама. Веома ми је драго да је хор Шуматовац један леп пример где људи просто могу да виде и сами да се увере да имамо младе људе који и даље изузетно поштују своју традицију, поштују традицију хора и изузетно ми је драго што сам у прилици да будем део тога – рекао је Голубовић.

Ове године Алексиначки мешовити хор „Шуматовац” одлучио је да се посебним признањима захвали и својим сарадницима и некадашњим члановима, и то Марку Јеленићу и Анђели Живановић.

Као што је и најављено, гост концерта био је хор Цркве Свети Ђорђе из Ћуприје, основан двадесетих година прошлог века, а који од 1995. године ради у континуитету од поновног формирања. Хором руководи Ивана Анђелковић.

− Хор Цркве Свети Ђорђе пева од 1995. године, уствари тад се поново хор вратио у цркву, за певницом. Иначе је певачко друштво при Цркви Светог Ђорђа постојало још давних двадесетих година. Оформили су га Руси који су избегли из Русије у време бољшевичке револуције и тај хор је трајао све до неке 1945. године. Све до 1995. године певачко друштво није радило. Људи из градског хора из Ћуприје пожелели су да певају у црквеном хору и тако је све заживело, значи од 1995. године и ево све до дана данашњег траје – рекла је за наш портал Ивана Анђелковић.

На самом крају програма концерта два хора су заједно отпевала композицију „Ово је Србијаˮ.

Након концерта свештенство цркве Светог Николе приступило је резању и освећењу славског колача. Овогодишњи колачар био је Лука Алексић. Део колача узела је Викторија Чуриловић, која ће се наредне године наћи у улози колачара. Потом је уследило и неформално дружење чланова хора уз пригодан коктел.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − two =