Окупили се подјастребачки виноградари

Некада засади виновом лозом нису били ретки на овим просторима, а чувени Алексиначки подрум је радио пуном паром. Међутим, на подручју општине Алексинац нема винарија које улажу у велику производњу, већ сва домаћинства која гаје винову лозу производе вина за сопствене потребе.

И поред стагнације виноградарства у нашем крају у протеклих неколико деценија, постоје поштоваоци винове лозе који чувају традицију у нади да ће се појавити неки млади људи и искористити благодети овдашње природе за покретање веће и препознатљиве производње вина.

Тако су се и овог 14. фебруара, на Светог Трифуна, у алексиначком селу Велики Дреновац окупили вредни домаћини, поштоваоци грожђа и вина, из овог места, али и из Суповца, Грејача, Ниша, па је ово био пети за редом, већ традиционални сусрет и скуп виноградара  подјастребачког краја.

Домаћин славе Светог Трифуна ове године био је Братислав Митровић Прћа из Великог Дреновца, а део колача за наредни сусрет преузео је Драган Јовановић, виноградар из Грејача.

Овакви скупови говоре да су гајење грожђа и подизање винограда у моди и да постоји све већи број заинтересованих за, истина изузетно мукотрпни рад, али исто тако и врло захвалан када дође време бербе грожђа и производња свог сопственог вина.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + twenty =